Hlavní obsah

Sparta porazila Anderlecht a vyhrála turnaj

Poprvé se fotbalisté Sparty zúčastnili tradičního mezinárodního turnaje ve španělském Maspalomas a hned celý turnaj vyhráli. Po semifinálové výhře nad německým Hamburkem si Sparťané poradili ve finále 21. ročníku i s Anderlechtem Brusel. Zápas vyhráli 2:1, a za triumf obdrží šek, za který v přepočtu vyinkasují 800.000 korun.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Sparta se v mezinárodní konkurenci prosadila

Článek

Finálový zápas neměl tak vysoké tempo, jak úterní duel Sparty proti Hamburku. Bylo to dáno především tím, že trenér Jiří Kotrba poslal na trávník zcela odlišnou jedenáctku a ta se nedokázala prosadit tako jako Poborský a spol.

Především první poločas plynul v poklidném tempu bez větších šancí, ale brzy se podařilo Spartě z minima šancí vytěžit maximum v podobě vedoucí branky. O to zajímavější trefa to byla: Vladimir Gluščevič vystřihl po nenápadné přihrávce Ježka nádherné nůžky, kterými přesně trefil roh branky.

Po pauze se hra oboustranně zrychlila, ale několik málo šancí zůstalo nevyužito; jedna z nich také díky výtečnému zákroku sparťanského brankáře Michala Špita. Daniel Zítka se v brance bruselského klubu neobjevil a další český fotbalista Martin Kolář přišel na trávník až na poslední čtvrthodinu.

Během jeho pobytu na hřišti sparťané přidali další gól: Baranek hrající netradičně na pravém okraji obrany poslal přesný centr na hlavu Vladimira Gluščeviče a ten rozhodl o osudu utkání. V poslední minutě sice Kompany snížil, ale z výhry se radoval český mistr.

Sparta Praha - Anderlecht Brusel 2:1 (1:0)
Branky: 30. a 79. V. Gluščevič - 90. Kompany. Diváci: 2800.
Sestava Sparty: Špit - Baranek, Homola, Hochmeister, Petráš - Sionko (71. Volešák), Zavadil, Krmaš, Ježek - V. Gluščevič, Jun.
Předchozí utkání na turnaji:
Sparta Praha - Hamburger SV 4:3 (2:1)
Branky: 15. a 40. Rezek, 55. a 66. Poborský - 20. a 85. z pen. Barbarez, 90. Romero.
Sparta: Blažek - Pergl, Hübschman, Johana, Poledica - Poborský, Kováč, Zelenka, Michalík - I. Gluščevič (90. Jun), Rezek (60. Sionko). Trenér: Kotrba.
V pátek Spartu čeká ještě přípravný zápas proti čínské olympijské reprezentaci.

Reklama

Související témata: