Hlavní obsah

Nedvěd vydělává z českých fotbalistů nejvíc

PRAHA

Fotbal a peníze. Věčné téma diskusí. Česko je zemí, kde má závist hlavní stan. Fotbalisté jsou hodně na očích, takže o jejich penězích se hovoří velice často. Berou hodně, nebo málo? Zaslouží si svůj plat? Jedno je jisté. Berou tolik, kolik jim jsou ochotni zaměstnavatelé zaplatit a jejich možnost velkých výdělků je ohraničena věkem a ještě víc zdravím.

Článek

Fotbal je dnes velký obchod a rozhoduje v něm nabídka a poptávka. Především fanoušci chtějí vidět velké hvězdy, velká vítězství svého týmu a je jim jedno, kdo to platí. Mohou si být jisti, že z jejich peněz za vstupné to není. To nestačí ani na pořadatelskou službu na utkání.

Kapitán zná oba póly

Jednoznačně nejlépe placeným českým fotbalistou je Pavel Nedvěd, kapitán české reprezentace, opora Juventusu Turín, a držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy. Ročně vydělává přibližně 258 miliónů korun hrubého.

"Opravdu hraji pro fanoušky, na peníze rozhodně nemyslím. Nebudu tvrdit, že si nežiji dobře, ale nahoru jsem šel díky dřině a tvrdé práci ve svém oboru. Nic jsem nikde nedostal zadarmo a jestliže šly nahoru moje příjmy, pak stoupaly i nároky na moje výkony. Co se odpustí méně známému hráči, to se u Nedvěda nezkousne. Dostane to tvrdě pocítit," říká Nedvěd.

Rosický a Koller

Korunními princi, co do výše ročních výdělků, jsou hvězdy Borussie Dortmund Tomáš Rosický a Jan Koller. První odcházel do Německa téměř za půl miliardy korun. Druhý opouštěl Letnou v tichosti za necelý milión a s ulehčením, že toho kolohnáta někdo koupil. Hvězdou se stal až v belgickém Lokerenu, odkud vystoupal přes Anderlecht a Dortmund na samý vrchol fotbalového nebe. Dnes se o něj zajímají přední kluby v čele s AC Milán a bojí se ho všichni gólmani Evropy.

Rosický vydělává v přepočtu asi 115 miliónů korun. "Když jsem přestupoval, vůbec jsem o penězích nepřemýšlel. To byla záležitost mého manažera Pavla Pasky. Peníze si uvědomuji, ale rozhodně na nich nelpím, nezkazily mě. Zůstal jsem normální," říká s úsměvem Tomáš Rosický.

"Když jsem odcházel, v životě mě nenapadlo, že budu tolik vydělávat, ale ani to, že bych hrál za Dortmund nebo jiné velké kluby a za reprezentaci. Tyhle klukovské sny jsem měl už za sebou. Všechno přišlo později než třeba u Tomáše. O to víc si toho vážím a také proto mě peníze nezkazily," přidává se Jan Koller, jemuž přijde na konto za rok sto dva miliónů.

Doma je to horší

Kapitán Sparty Karel Poborský je v Gambrinus lize nejlépe placeným českým hráčem, ročně bere 12 miliónů korun. "Když něco na trávníku zkazím, hned slyším, že hraji za ty milióny ho..o. Když se mi zápas povede, dám gól, předvedu pěknou akci, nikdo neřekne, že si ty peníze zasloužím. Přitom jsem si je vydělal tím, co umím, fotbalem. V zahraničí jsem něco takového nepoznal.

Na rozdíl od jiných mohu v jediné nešťastné sekundě o takový výdělek přijít a budu žít z toho, co mám. Proto se každý fotbalista snaží vydělat, dokud mu to kope, a zabezpečit rodinu. Doba, kdy máme tuhle šanci, trvá pár let. Když mi někdo nabídne velké peníze nebo si o ně řeknu a on mi je dá, byl bych blázen, kdybych je odmítl. To by neudělal nikdo," řekl Karel Poborský.

Vyhozené peníze pro Gluščeviče?

Ještě více než Poborský bere nejlépe placený hráč Gambrinus ligy, Srb Igor Gluščevič. Na Letnou přišel v létě z Nizozemska s vizitkou superkanonýra. Podzim se mu nepovedl, takže jeho necelých dvacet miliónů korun ročně je mnohým trnem v oku. Dokonce se šuškalo, že mu spoluhráči nepřihrávali, protože mu záviděli... "Neskutečná blbost. Jeho góly by pomohly i nám k vítězství a tudíž i k penězům," odmítl tuto spekulaci Karel Poborský.

"Nezabývám se tím, jestli mi někdo vyčítá nebo závidí peníze. Soustředím se, abych odvedl to, proč mě Sparta koupila," brání se řečem o penězích Igor Gluščevič. Ve Spartě hráči vydělávají nejvíc. Ročně klub stojí na výplatách přibližně 150 miliónů korun. Opět to je ale jen otázka nabídky a poptávky, možnosti, které klub má. Pokud chce mít kvalitní hráče, musí za ně i jim zaplatit. To platí všude, tedy i v Čechách.

NEJLÉPE PLACENÍ ČEŠTÍ FOTBALISTÉ
Pavel NEDVĚDJuventus Turín258
Tomáš ROSICKÝBorussia Dortmund115
Jan KOLLERBorussia Dortmund102
Petr ČECHChelsea Londýn92,4
Vladimír ŠMICERFC Liverpool91
Patrik BERGERPortsmouth71
Milan BAROŠFC Liverpool62
Tomáš ŘEPKAWest Ham United49
Jiří JAROŠÍKCSKA Moskva35
Marek JANKULOVSKIUdinese Calcio33
Jedná se o roční příjem v miliónech korun před zdaněním. Petr Čech bude tuto sumu brát po přestupu do Chelsea, s níž už podepsal smlouvu.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články