Hlavní obsah

Ruské úřady prověří Abramoviče

MOSKVA

Nejvyšší kontrolní úřad Ruské federace si hodlá posvítit na aktivity ruského miliardáře Romana Abramoviče. Majitel anglického fotbalového klubu Chelsea je mimojiné guvernérem Čukotky a ruské úřady chtějí prověřit jeho obchody v Rusku, kde je Abramovič největším akcionářem ropné společnosti Sibněfť.

Foto: chukotka.org

Roman Abramovič

Článek

Společnost Sibněfť loni uskutečnila fúzi s koncernem Jukos, po říjnovém zatčení šéfa Jukosu a nejbohatšího Rusa Michaila Chodorkovského však chce transakci zrušit.  Chodorkovskij byl zatčen a je ve vazbě kvůli podezření z rozsáhlých podvodů a daňových úniků. Pozorovatelé však jsou přesvědčeni, že za jeho zatčením stojí Kreml, který ho tak trestá za politické aktivity.

Předseda Nejvyššího kontrolního úřadu Ruské federace Sergej Stěpašin řekl, že plánovaná kontrola je rutinní a nesouvisí s tím, že Abramovič koupil Chelsea. Vykreslil však guvernéra a ropného magnáta jako marnotratného zbohatlíka, kterého nezajímají problémy Ruska.

"Na fotbalový klub, to se utrácejí stovky milionů dolarů. Fond pro děti bez domova však získal loni v celé zemi jen milión dolarů," řekl Stěpašin podle agentury Interfax. Pro televizi NTV pak Stěpašin uvedl, že má na Abramoviče "morální otázky".

Prohlášení šéfa kontrolního úřadu jen potvrdilo, že Abramovič je právě kvůli svým rozmařilým investicím na Západě v nemilosti vládnoucí garnitury prezidenta Vladimira Putina. Na střet s Kremlem již doplatili kromě Chodorkovského i další "oligarchové" jako Boris Berezovskij a Vladimir Gusinskij.

Prezident Vladimir Putin opakovaně vyzýval oligarchy, aby dávali více na dobročinnost. Abramoviče, který financuje charitativní programy na Čukotce, však zatím veřejně nekáral. Podle ruských médií se Abramovič nákupem Chelsea a dalšími investicemi snaží odpoutat od Ruska a chce se nakonec úplně přemístit do Británie. Tím by se vyhnul zničujícímu střetu s Kremlem.

Abramovič je podle časopisu Forbes 49. nejbohatším člověkem na světě. Za Chelsea zaplatil asi 150 miliónů dolarů dluhů a pak do klubu investoval nákupem hvězd dalších více než 200 miliónů dolarů. V poslední době se pak objevují dohady o tom, že je ochoten utratit 150 miliónů dolarů za tým formule 1 Jordan.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články