Hlavní obsah

Wales požaduje vyřazení Ruska z ME

CARDIFF (Británie)

Reprezentační trenér fotbalistů Walesu Mark Hughes požaduje po vedení Evropské fotbalové unie (UEFA), aby vyloučilo Rusko z letošního ME. Wales se snaží dosáhnout kontumace odvetného zápasu listopadové baráže, do něhož zasáhl záložník Jegor Titov, který měl po prvním vzájemném duelu pozitivní dopingový test. UEFA bude o případu jednat v úterý.

Článek

Titov neprošel dopingovou kontrolou při prvním bezbrankovém utkání v Moskvě, které sledoval jako náhradník jen z lavičky. V odvetě v Cardiffu ale nastoupil a Rusko vyhrálo 1:0, díky čemuž postoupilo na šampionát do Portugalska.

Pokud Wales s žádostí uspěje, bude Rusko vyloučeno z mistrovství Evropy a tým z britských ostrovů ho nahradí ve skupině A, kam los zařadil domácí Portugalsko, Španělsko a Řecko. Pokud UEFA protest zamítne, hodlá se Wales odvolat a případně obrátit až na Sportovní arbitrážní soud.

Dopingový test u Titova odhalil užití bromantanu, který se poprvé objevil při olympijských hrách v Atlantě 1996. Tehdy látku zneužilo pět sportovců ze zemí bývalého Sovětského svazu; protože ale v té době nebyla známa, a tedy ani zařazena na seznam zakázaných preparátů, vyvázli bez trestu.

"Myslím, že je čas, aby dala UEFA najevo jednoznačný postoj," řekl Hughes. "Látka, která se tentokrát v testu objevila, je klíčová. Je to droga, která pomáhá bojovat s vyčerpáním, a to je důležité," domnívá se trenér.

"Nyní má UEFA šanci ukázat nekompromisní přístup a doufejme, že to udělá," přeje si Hughes zpřísnění boje proti dopingu ve fotbale. "Neprošel testem a v druhém zápase neměl hrát. Měli bychom vyhrát 3:0 kontumačně," dodal pro agenturu AP.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň