Hlavní obsah

Beckham: Nechte Erikssona v klidu

Fotbalisté Anglie vykročí do přípravy na mistrovství Evropy 2004 v Portugalsku zítřejším přípravným zápasem s pořadatelem šampionátu. Po něm budou pokračovat jednání mezi anglickým fotbalovým svazem a trenérem národního týmu Svenem-Göranem Erikssonem o jeho další budoucnosti u týmu. Kapitána reprezentace Davida Beckhama ale neustále dohady rozčilují.

Foto: REUTERS

Soustřeďme se na přípravu na Euro, vyzývá Beckham

Článek

Eriksson má u anglického týmu smlouvu do MS 2006, ale už po zápase s Portugalskem má jednat o prodloužení kontraktu o další dva roky. Jenže o Erikssona velmi stojí také Chelsea Londýn, kde by měl v létě vystřídat u kormidla Claudia Ranieriho.

Majitel klubu Roman Abramovič je ochoten zkušenému kouči nabídnout až 7,3 miliónu eur ročně. U reprezentace přitom Eriksson bere necelé čtyři milióny. I proto chce svaz kouči zvednout příjem až na 5,9 miliónu eur, aby odolal vábení bohaté Chelsea.

Podle Beckhama dohady anglického svazu s Erikssonem ale narušují  současnou atmosféru v národním týmu.  "Myslím, že tyhle záležitosti by se měly řešit až po turnaji v Portugalsku," rozčiluje se záložník Realu Madrid. "Na trenéra je v těchto chvílích zbytečně vyvíjen tlak, který může ovlivnit jeho práci," obává se.

Eriksson se ujal anglické reprezentace v lednu roku 2001 a dovedl ji na světový šampionát do Korejské republiky a Japonska, stejně jako na Euro 2004. Beckham si je Erikssonova přínosu dobře vědom. "V době, kdy k nám přišel, byl tým v devastujícím stavu. Spousta lidí ho navíc nechtěla přijmout, protože byl cizinec. Nyní už má ale velký respekt, a byla by velká škoda, kdyby od národního týmu odešel," tvrdí Beckham.

Angličané doufají, že současný tým má na to, aby přidal do vitríny úspěchů další trofej. Vždyť ta poslední, z mistrovství světa 1966, už je pěkně zanesená prachem. "Rád bych věřil, že teď je ten správný čas na úspěch. Jenže tohle jsme za poslední roky říkali před každou větší akcí, a nakonec to dopadlo špatně," brzdí optimismus Beckham. Přesto v úspěch svého týmu pevně věří.

Reklama

Související témata: