Hlavní obsah

Upozornění na korupci rozhodčích přineslo Váňovi trest

Loni v listopadu Radek Váňa pomáhal odhalit v pořadu České televize Fakta zkorumpované rozhodčí, místo zaslouženého potlesku se však kapitán fotbalového týmu z Libice nad Cidlinou dočkal tvrdého trestu. Disciplinární komise OFS Nymburk mu totiž zastavila činnost na deset měsíců.

Foto: koláž Sport.cz

Odhalení korupčního jednání fotbalových rozhodčích nakonec přineslo trest.

Článek

Podle komise měl zřejmě přijít s natočeným materiálem, na němž kamera snímá rozhodčí při braní úplatků. Ale neměl už nechat sehrát zápasy, které podplacení sudí pískali. Tím, jak tvrdí disciplinárka, ovlivnil soutěž a za to byl potrestán. Trojici přistižených sudích byla zastavena už v prosinci činnost na dva roky.

Zatímco nymburská disciplinárka plně potvrdila svoji nekompetentnost a poškodila fotbal, výbor Českého klubu fair play uvažuje, že Váňu navrhne na svoji hlavní cenu. Samotný fotbalista se nechal slyšet, že ho trest překvapil a doufá, že dojde ke změně.

Obst ani Károlyi nesouhlasí

Rozhodnutí okresní disciplinárky, která tvrdí, že jednala podle řádů, se nelíbí předsedovi ČMFS Janu Obstovi, který pro ČTK řekl: " Pokud chceme zvýšit důvěryhodnost našeho fotbalu a trestat korupci, tak krok nymburské disciplinárky je špatným směrem. Jsem přesvědčen o tom, že to nebude výrok konečný."

S verdiktem nesouhlasí ani předseda disciplinární komise ČMFS Alexander Károlyi. "Jak jsem již několikrát zdůraznil, předmětná causa je ve výlučné gesci disciplinární komise OFS Nymburk. Protože jsem se nezúčastnil disciplinárního řízení, nemohu objektivně posoudit, na základě jakých skutečností dospěla disciplinárka k tomuto verdiktu, a pochopitelně ani nemám k dispozici písemné rozhodnutí," napsal Károlyi Právu.

"Polemizovat prostřednictvím médií o odborných disciplinárních otázkách bez podrobné znalosti věci nepovažuji za korektní. Pokud však vycházím z informací sdělovacích prostředků, tak potrestání hráče Radka Váni za narušení regulérnosti soutěže nepovažuji za spravedlivé, protože disciplinární řád ČMFS umožňuje zahájit disciplinární řízení pouze v těch případech, kdy jsou k tomu oprávněné důvody," vysvětlil šéf svazové disciplinárky.

Prokázání korupce, ne ovlivnění výsledků

"U hráče Váni, který za účasti kameramana pomohl odhalit vypovídajícím způsobem korupci, nemohlo dojít k úmyslnému ovlivňování výsledků utkání a tím k narušení regulérnosti soutěže, protože jeho záměrem bylo transparentní prokázání korupce, a nikoliv ovlivnění výsledků. Podle mého názoru z těchto důvodů nemělo být proti Váňovi disciplinární řízení vůbec zahájeno," zdůraznil Károlyi.

"Zastávám názor, že v situaci, kdy se na úrovni ČMFS permanentně snažíme o eliminaci korupčního prostředí ve fotbale, podobná rozhodnutí důvěryhodnosti fotbalu nepomohou. Hráč Váňa však má možnost, kromě odvolání k výkonnému výboru OFS Nymburk, následně požádat odvolací a revizní komisi ČMFS o přezkoumání rozhodnutí, přijatého na úrovni okresního fotbalového svazu," naznačil Károlyi možnosti potrestaného Váni.

Reklama