Hlavní obsah

Nepřijatelné! Anglii pobouřil rasismus v Maďarsku. Hráči nic neslyšeli, ale premiér Johnson zuří

Budapešť/Londýn

Mezinárodní fotbalová federace FIFA vyšetřuje podezření na rasistické útoky na fotbalisty Anglie během kvalifikačního zápasu o postup na MS v Maďarsku, který hosté vyhráli podle předpokladů jasně 4:0. Vedení anglické reprezentace označilo atmosféru ve vyprodané Puskas Areně za neakceptovatelnou.

Foto: Carl Recine, Reuters

Maďarští fanoušci během kvalifikačního duelu s Anglií.

Článek

Podle BBC se stali terčem rasismu především hráči Raheem Sterling a Jude Bellingham. Z ochozů se měly ozývat po celý zápas směrem k nim hlasité opičí skřeky. První jmenovaný byl navíc po úvodním gólu zasypán plastovým odpadem naházeným z tribun.

Přestože ostrovní média včetně fotbalových osobností rasistické chování Maďarů silně odsuzují, samotní hráči na ploše nic urážlivého neslyšeli.

„Nic takového jsem neslyšel. Promluvím si o tom klukama, co zaslechli oni. A případně to budeme reportovat k UEFA," uvedl kapitán Albionu Harry Kane.

V podobném duchu mluvil v rozhovoru pro BBC Radio 5 Live kouč Gareth Southgate.

„Slyšel jsem zprávy o rasistických urážkách, které jsem ale sám během zápasu neslyšel. Každý ale ví, za čím stojíme a (rasismus) je pro nás naprosto nepřijatelný. Náš bezpečnostní šéf promluvil s hráči a sepsal s nimi report a situaci budeme řešit po patřičných kanálech," řekl Southgate.

„Svět se modernizuje, a ačkoliv někteří lidé stále žijí ve svých myšlenkových světech a vlastních předsudcích, stanou se z nich nakonec dinosauři, protože svět se zkrátka mění," dodal kouč.

„Brilantní výkon, v neakceptovatelné atmosféře. Skvělá práce, tvrďáci," napsal na Twittter reprezentační záložník Jack Grealish.

Do problému se vložil i britský premiér Boris Johnson, který vyzval FIFA k ráznému řešení. „Je naprosto nepřijatelné, že byli angličtí hráči v Maďarsku rasisticky uráženi. Jen přísný postup proti těm, kteří jsou za to zodpovědní, podle něho může takové chování z fotbalu vymýtit," napsal na Twitteru.

Maďarsko má v tomto směru už několik škraloupů během krátké doby. Země vyfasovala za rasistické pokřiky a homofobní transparenty během nedávného EURO pokutu 100 tisíc eur a trest uzavření stadionu na dva zápasy plus jeden podmíněně.

Jenže tento trest spadá do akcí pořádaných UEFA, zatímco probíhající kvalifikaci na MS pořádá FIFA, takže Maďaři mohli do hlediště Puskas Areny ve velkém dorazit.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Maďarští fanoušci hodili směrem k anglickým fotbalistům světlici.

Reklama

Související témata: