Hlavní obsah

Na postup mezi elitu myslí čtyři týmy

hok, čfo, ešSport.czPrávo

Drnovice a Mladá Boleslav, první dva týmy druhé fotbalové ligy, vyhlásily před sobotním startem jarní části soutěže jasný cíl v podobě postupu mezi elitu. Jenže na návrat po roční pauze myslí i v Hradci Králové a postupové plány má také třetí Most. Naopak kritická je situace v pražských Bohemians, kde nový majitel nevydržel ani jeden měsíc

Foto: ČTK/Libor Zavoral

Situace v Bohemians i nadále nevypadá růžově

Článek

Lídr tabulky z Drnovic o postupu nepochybuje. "Do první ligy patříme. Nic jiného než postup si nepřipouštíme," uvedl šéf klubu Jan Gottvald, který se poté, co se zbavil obvinění z údajných hospodářských deliktů, znovu vrhl do fotbalu na sto procent.

"Vše máme ve svých rukách. Proto se ani moc nestaráme, co se dělo přes zimu v dalších týmech, které po první lize touží," dodal Gottvald, jehož těší, že se mu po několika letech podařilo opět prosadit tradiční drnovické začátky zápasů v neděli od 10.15 h.

Mazura za Daňka

Drnovice opustil kouč Václav Daněk (Vítkovice) a jeho post zaujal dosavadní asistent Josef Mazura, jemuž bude vypomáhat bývalý hráč Olomouce Miroslav Kouřil. Mazura postupový cíl přijímá. "Bylo by ode mě hodně alibistické říkat, že chceme skončit kupříkladu do pátého místa, když máme soutěž tak dobře rozehranou," řekl. Do celku se vrátil po skončení angažmá v Koreji středopolař Gibala, z Petržalky přišel obránce Ševinský, ze Synotu Mica a z Vyškova střelec Kropáček.

Ambiciózní Mladá Boleslav

Před startem jara se posílila i Mladá Boleslav - ze Žižkova přišel brankář Kučera, z Jablonce Čáp s Vítem a zkušenost do útoku by měl přinést Divecký, jehož klub získal na hostování z Teplic. Ke změně došlo i na trenérském postu - Martin Pulpit zamířil do Hradce a místo něj angažoval klub dvojici Milan Bokša, Luděk Zajíc. "Chceme Mladou Boleslav přivést do první ligy, je to transparentní cíl," uvedl generální manažer Zdeněk Kudela.

"Útok na postup se po sportovní i ekonomické stránce systematicky připravuje tři roky," dodal. Středočeský klub jednal v zimě s některými zkušenými hráči - slávistou Kukou, teplickým Zelenkou, exslávistou Kuchařem či plzeňským Barteskou. "S Kukou jsme byli daleko, ale vše se zvrtlo změnami ve Slavii. Zelenka akceptoval naše podmínky, ale ve finále se rozhodl, že chce zůstat v první lize. Proto dal přednost Blšanům," vysvětlil Kudela.

V úspěch věří v Mostě i Hradci

Smělé cíle neskrývají ani fotbalisté Mostu. "Po vydařeném podzimu cítíme šanci, jaká se už nemusí znovu opakovat. Chceme se poprat o postup," prohlásil ředitel klubu Emil Boukal. Mostečtí ladili formu na na Kypru, kde trenéru Michalu Zachovi vykrystalizovala základní sestava pro úvod jara. V ní by neměly chybět nové posily - Adamec z Příbrami, Sitarčík z Varnsdorfu, Kostečka z Teplic a Páleník z Hranic na Moravě.

"Budeme se rvát o postup, co nám budou síly stačit," vyhlásil sekretář Hradce Králové Martin Černík. "V tříbodovém systému je ztráta minimální," naráží na pětibodový odstup od Drnovic. "Počítám, že se boj o postup zúží na tři týmy - nás, Drnovice a Boleslav." Hodně si v Hradci slibují od ambiciózního kouče Pulpita, který v zimě přivítal šest nových posil - brankáře Přibyla (Chrudim), Karnaye (Xaverov), Slámu (Slavia), Pokorného (Teplice), Majera (Blšany) a Davida (Letohrad).

Šok ve Vršovicích

Největší změny nastaly v pražských Bohemians. Novým majitelem vršovického klubu se 6. února stala společnost Habanera, v níž mají většinový podíl generální ředitel vydavatelství Ringier Tomáš Böhm a australský šéf firmy AAA Auto Tony Denny. Ti slibovali skvělou budoucnost, ale neuplynul ani měsíc a situace se diametrálně změnila.

Vlastníci této společnosti se rozhodli využít dohody uzavřené s podnikatelem Michalem Vejsadou, jenž byl majitelem většiny akcií, a jednají o opětovném převedení svého podílu na něj. "Teď musíme rychle najít kompromis, za jakých podmínek mi akcie vrátí. Pokud ho nenajdeme, je to konec Bohemky," řekl Vejsada na internetových stránkách klubu.

"První výsledky auditu ukazují, že finanční problémy klubu jsou mnohem větší, než jsme se původně domnívali," píše se v prohlášení Habanery. Audit údajně odhalil dluhy ve výši 28 miliónů korun, z toho 6,5 miliónů tvoří závazky vůči hráčům a fotbalovým subjektům.

V souvislosti s nevyjasněnou situací v klubu zablokoval Českomoravský fotbalový svaz Bohemians přestupy ve všech kategoriích. Opatření by mohlo zkomplikovat předpokládaný odchod obránce Obermajera do čínského Qintalu.

Reklama