Hlavní obsah

Váňa za odhalení korupce obdržel cenu klubu fair play

PRAHA

Zvláštní cenu za čin vyhlašovanou Českým klubem fair play při ČOV obdržel v úterý Radek Váňa, který inicioval natočení reportáže pro pořad ČT Fakta, odhalující korupci mezi fotbalovými rozhodčími na Nymbursku. Hlavní cenu si odnesla kapitánka zlaté házenkářské reprezentace na MS v Bělehradě 1957 Stanislava Kučerová.

Článek

"Dnešního ocenění si vážím, protože mi dává podporu. Cítím, že mi někdo drží palce, a ten někdo je dokonce Český klub fair play," komentoval Váňa s pohledem na diplom.

"Nelituji toho, co jsem udělal, na druhou stranu nevím, zda bych byl ochoten do toho jít znovu," přiznal Váňa s tím, že přesvědčení, že se 's tím něco musí udělat', v něm zrálo dlouho. Věří, že může být příkladem dalším lidem.

"Těm, kterým se stejně jako mně se tenhle stav nelíbí a připadá jim odporný. Nebo jsem jim třeba dal alespoň nějaký impulz. Za vítězství považuji už to, že jsem se k tomu odhodlal. I když jsem od začátku tušil, že sám sebe mohu odstřelit," uvažoval personalista z Poděbrad.

Diplom pro Padrnose

U Kučerové klub ocenil její celoživotní úspěšnou činnost v duchu zásad čestného zápolení. Zvláštní cena In memoriam byla udělena olympioniku, atletovi a účastníkovi olympijských her v letech 1908 a 1912 v maratonu Emerichu Rathovi.

Čestný diplom za celoživotní dílo a rytířské vystupování obdržel také bývalý trenér basketbalové reprezentace, dvaadevadesátiletý Josef Fleischlinger. Za první pomoc a přivolání lékařů při havárii Jaromíra Purmenského během tréninku na horském kole patří čestný diplom i cyklistovi Pavlu Padrnosovi.

Reklama

Související témata: