Hlavní obsah

FIFA chce zamezit účelovým změnám občanství

CURYCH

Záměr Kataru, který chtěl ve snaze probojovat se na světový šampionát do Německa posílit svou fotbalovou reprezentaci o trojici Brazilců, nejspíše narazí na zpřísněná pravidla. Ta mají zamezit účelovým změnám občanství a mezinárodní federace FIFA je představila na středečním mimořádném zasedání v Curychu.

Článek

FIFA napříště nepovolí fotbalistům, kteří přijmou občanství bez jasné vazby na novou zemi, hrát v jejím národním týmu. Předseda federace Sepp Blatter je s navrhovanou úpravou pravidel spokojený a hodlá ji prosadit na řádném kongresu 20. a 21. května v Paříži.

Katar nedávno oznámil, že naturalizuje několik Brazilců, kteří hrají německou bundesligu. Aby zvýšil své šance postoupit na MS 2006, oslovil kanonýra Brém Ailtona a obránce Dedého z Dortmundu. Kromě možnosti obléci reprezentační dres, k němuž v Brazílii vede daleko trnitější cesta, přihodili lukrativní sumy. Jen za změnu občanství prý měli fotbalisté inkasovat dva miliony eur.

Proti takovému postupu se ovšem hlasitě ozval mimo jiné šéf německého svazu Gerhard Mayer-Vorfelder, jenž patří i do exekutivy FIFA. "Takové praktiky musíme okamžitě zastavit. Na kongresu v Paříži navrhnu změnu našich stanov," souhlasil Blatter.

Mezinárodní federace nyní navrhuje, že reprezentovat po změně občanství budou moci hráči jen za určitých pravidel. Start v novém národním týmu bude připadat v úvahu, pokud budou se zemí svázáni prostřednictvím alespoň jednoho z rodičů či prarodičů, nebo pokud dokáží, že v zemi dva roky nepřetržitě žili.

Reklama

Související témata: