Hlavní obsah

Stovky fanoušků obdivovaly Zlaté míče

Viktor NosekPrávo

Dva drsně se tvářící muži z ochranky nehodlali ustoupit fotografům pro lepší snímek ani o půl metru. Hlídali totiž dva poklady. Na Letné byly v úterý unikátně vystaveny dvě trofeje mající nevyčíslitelnou sportovní hodnotu: Zlaté míče pro nejlepší fotbalisty Evropy, které získali Josef Masopust v roce 1962 a loni Pavel Nedvěd.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Příznivci fotbalu mohli na Letné obdivovat Zlaté míče Josefa Masopusta a Pavla Nedvěda.

Článek

"Škoda jen, že tady nejsou i oba fotbalisté. Mohli jsme popovídat," litoval Jaroslav Kůrka, který se přijel na míče z ryzího zlata podívat až z Plzně. "I když, zase tak moc mi to nevadí," smál se poté.

Úderem třetí hodiny odpoledne se otevřely brány na Letné a stovky fanoušků se postupem času nahrnuly na hlavní tribunu. U míčů se diváci fotili a probíhaly rovněž dohady, který je vlastně hezčí a cennější. "Já si myslím, že větší cenu má trofej Nedvěda. V dnešní době běhají po trávnících asi lepší fotbalisté než za doby Masopusta," řekl Jan Kohout.

Nedvěd přivezl z Turína svůj unikátní kousek, aby dodržel slib daný v prosinci v Paříži, kde Zlatý míč za velké slávy přebíral. "Přivezu ho ukázat lidem v Čechách. Mám ho i díky jim," pravil tehdy dojatě. Dnes mu ho ještě jednou před utkáním s Japonskem předají zástupci časopisu France Football, který anketu pořádá.

Kochali se i Japonci

A svá slova splnil. Zlatý míč v hodnotě šesti miliónů korun se včera třpytil na Letné tři hodiny. Jinak nikdo nevěděl, kde se nachází. Hned po pondělním příletu byl ukryt v sejfu na utajovaném místě. A do neznáma se vypařil i včera večer po šesté, kdy ještě probíhal trénink národního týmu... "Doma se bojím, aby nespadl na děti, které si ho velmi oblíbily. Je totiž velice těžký. A strach o něj mám i tady. Strašně mi na něm záleží," přiznal Nedvěd.

Když byla nejcennější světová trofej, jakou může hráč získat, konečně vystavena, stála na stole pokrytém bílým ubrusem, hned vedle zářil Masopustův míč, ve srovnání s tím Nedvědovým maličký asi jako tenisák. V pozadí byly opřeny fotografie obou fotbalových velikánů. A lidé vážili kvůli prohlídce cestu i zdaleka. "Až z Olomouce. Ale zůstanu i na zápas. Vidět takovou trofej je významná událost," říkala vášnivá fanynka Hana Davidová.

Na Letnou se včera vydalo i hodně Japonců. Přiletělo přes sto žurnalistů a s nimi spousta turistů. "Kdo v naší zemi sleduje fotbal, Nedvěda zná," shodovali se přítomní Japonci. Před středečním utkáním si pak přáli jediné: hlavně neutrpět potupný debakl...

Reklama