Hlavní obsah

Fotbalovému Euru teroristický útok nehrozí

PORTO

Pořadatelé mistrovství Evropy ve fotbale popřeli zprávy, které naznačovaly, že šampionátu v Portugalsku hrozí bezprostřední nebezpečí teroristického útoku. Žádné konkrétní výhrůžky prý neexistují, protiteroristický koordinační výbor ale 24 hodin denně vyhodnocuje nové informace a aktualizuje své prognózy.

Foto: internet

DEFAULT TITLE

Článek

"Jedná se o celosvětové ohrožení terorismem, neexistuje ale žádná zvláštní teroristická hrozba Portugalsku a mistrovství Evropy. Od útoků v Madridu nedostaly portugalské úřady žádné výhrůžky, které by bylo možno brát vážně," řekl šéf bezpečnosti šampionátu Paulo Gomes pro magazín Euro 2004.

S blížícím se začátkem šampionátu, který odstartuje 12. června, začnou úřady zpřísňovat kontroly na letištích. Navíc Portugalsko pozastaví ve své zemi platnost Schengenské dohody a zavede na hraničních přechodech opět povinné kontroly pro všechny, nejen pro občany ze zemí mimo Evropskou unii.

Pomůže i NATO, na zajištění vzdušného prostoru poskytne letouny s výstražným systémem Awacs, pořadatelé požádali i o specialisty na odhalování jaderných, chemických a biologických zbraní.

Portugalsko zaplatilo za bezpečnostní opatření 16,3 miliónu eur.

Reklama

Související témata: