Hlavní obsah

MS ve fotbale 2010 bude hostit Jižní Afrika

Za dva roky bude světový šampionát ve fotbale hostit Německo. Poté se svátek světového fotbalu přesune do Afriky. Mistrovství světa ve fotbale 2010 totiž bude hostit Jihoafrická republika (JAR). Rozhodli o tom delegáti FIFA na svém sobotním jednání v Curychu.

Článek

Jihoafrická republika zvítězila se ziskem 14 hlasů před Marokem a Egyptem. Nadšení fanoušci, kteří očekávali verdikt FIFA na ulicích jihoafrických měst, v barech a na stadiónech, po oznámení výsledku začali oslavovat.

Rozhodnutí FIFA ocenil i jihoafrický prezident Thabo Mbeki, který delegátům fotbalové asociace poděkoval. "Je nadmíru jasné, že mistrovství světa 2010 vyhraje nějaký africký tým," prohlásil před rozdováděným davem v hlavním městě Pretorii.

JAR v Curychu zastupoval bývalý prezident Nelson Mandela, který přijímal gratulace. "Vítězství přijímáme s pokorou a bez arogance. Všichni jsme si rovni, vítězové i poražení," řekl pětaosmdesátiletý národní hrdina.

Jihoafrický rozpočet počítá s investicemi ve výši 329 miliónů dolarů. Šampionát by však měl pro nejsilnější ekonomiku na kontinentu znamenat přínos tří miliard dolarů. Projekt předpokládá, že bude vytvořeno 160 tisíc nových pracovních míst a do země přijedou více než tři miliony turistů.

Reklama

Související témata: