Hlavní obsah

Oslava stoletého výročí FIFA se obešla bez branek

Exhibiční zápas v rámci oslav stoletého výročí Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) se ve čtvrtek večer příliš nevydařil. V Paříži sice proti sobě stanuli poslední dva mistři světa - Francie a Brazílie, zápas byl bohatý na šance, ale to, proč se fotbal hraje, chybělo. Utkání skončilo bez jediné vstřelené branky.

Článek

A to přitom oba týmy nastoupily téměř v nejsilnějším složení. Repríza finále světového šampionátu z roku 1998 se tentokrát obešla bez tajemného osudu Ronalda i bez dvou přesných hlaviček Zidana. Francie si alespoň před evropským šampionátem zvedla sebevědomí, neprohrála už 16 zápasů v řadě.

Zazářil francouzský brankář

Tentokrát za to z velké části vděčila gólmanovi Coupetovi. Ronaldovi chytil tygřím skokem tutovku, vyznamenal se proti dalekonosné střele Kaká a když už jej přece jen Roberto Carlos překonal, postavila se jeho střele do cesty tyč.

Na druhé straně selhal Henry, který si zpracoval dlouhý centr, utancoval obránce, ale pak jeho levačka netrefila odkrytou branku. Řada z jeho 42 gólů, které v této sezoně nastřílel, byla lacinějších. Po něm selhal v koncovce i Wiltord, který sám v šestnáctce zamířil vedle.

Brazilci uctili Sennu

Oba týmy nastoupily v prvním poločase v tlustých bavlněných dresech, jaké pamatují ještě zakladatelé FIFA. Před zápasem rozvinuli Brazilci transparent s nápisem "Ayrton Senna - Náš věčný šampion", jímž připomněli, že před deseti lety zahynul při závodě v Imole slavný pilot formule 1 a jejich krajan.

Diváci na vyprodaném stadionu St. Denis celý zápas pískali na kapitána Desaillyho a jeho spoluhráče z Chelsea Makeleleho za to, jak se nesportovně chovali během semifinále Ligy mistrů proti Monaku. V hledišti se tísnilo 79.344 diváků, největší publikum, které kdy sledovalo zápas francouzské reprezentace. Oslavy stoletého výročí pokračují i v pátek.

Francie - Brazílie 0:0
Rozhodčí: Mejuto González (Šp.). Diváci: 79.344.
Francie: Coupet - Thuram, Boumsong, Desailly (46. Mendy), Gallas - Makelele, Vieira, Zidane (68. Kapo), Pires (46. Wiltord) - Trezeguet, Henry. Trenér: Santini.
Brazílie: Dida - Cafú, Luisao, Cris, Edmílson - Juninho (79. Julio Baptista), Zé Roberto (46. Edú), Kaká (46. Alex), R. Carlos - Ronaldinho, Ronaldo. Trenér: Parreira.

Reklama