Hlavní obsah

Lvíčata udolala Turky

Po bezbrankovém poločase se česká fotbalová reprezentace do jednadvaceti let dočkala své premiérové výhry. V přátelském utkání v Mladé Boleslavi lvíčata porazila brankou Mikolandy stejně staré Turky 1:0 a po bezbrankové remíze na Slovensku a čtyřbrankové porážce v Bulharsku konečně poznala pocit vítězství.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Čeští fotbalisté do 21 let v zápase s Tureckem.

Článek

Nechybělo mnoho a zápas začal pro české mladíky přímo báječně. Škorpilovi svěřenci jako by chtěli rychle zapomenout na předchozí dvě nepovedená představení, v Mladé Boleslavi se vrhli do útoku a už v páté minutě mohli vést. Turecká obrana zazmatkovala, Jun se ocitl úplně sám před gólmanem Fevzim, ale ten sparťanského útočníka ve vyložené šanci vychytal. Za dvě minuty vyhrál hlavičkový souboj urostlý Magera a Jun tentokrát pálil v tísni nad bránu.

Víc už ale Češi v ofenzivě v první půli nezahrozili. Aktivní Petržela sice na pravé straně několikrát provětral tureckou obranu, ale ta dokázala jeho výpady pokaždé ustát. Češi chtěli, ale jejich hra byla snadno čitelná - chyběla v ní myšlenka, moment překvapení. S dlouhými nákopy se turecká tříčlenná obrana dokázala vypořádat.

Hosté byli v úvodním dějství absolutně neškodní. Gólmana Grigara vyvedla z klidu jen situace z 31. minuty: po zaváhání obrany se před něj dostal útočník Ümut, který zamířil z boku nad branku.

Úspěch přišel znenadání

Český tým nezachytil nástup do druhé půle, hosté se několikrát dostali na dostřel a Sabriho rána z 49. minuty vypadala zvlášť nebezpečně. Vzápětí se střídající Ibrahim pokusil tečovat centr ze strany, ale na Grigara si nepřišel.

Velká chvíle českého výběru pak přišla znenadání, po kostrbaté akci. Hlavatý přetaženým centrem zleva našel Petrželu, ten míč vrátil před branku a střídající Mikolanda neomylně hlavičkoval za Fevziho záda. Nově se tvořící tým lvíčat se tak po dlouhých 241 minutách dočkal svého premiérového střeleckého úspěchu.

Turky české vedení vyburcovalo k větší aktivitě a zápas konečně dostal náboj. Hosté českou obranu přečíslovali a domácí výběr vystrašil dvacet minut před koncem hlavně pokus Fahriho zpoza pokutového území. Za dalších deset minut se zase vyznamenal gólman Grigar: Mehmet se jej pokusil zaskočit chytrým lobem, ale sparťanský brankář míč v poslední chvíli vytlačil nad břevno. V závěru ale už Češi výhru uhájili bez větších potíží.

Česká republika  - Turecko 1:0 (0:0)
Branka: 61. Mikolanda.
Rozhodčí: Havrilla (SR) - Filípek, Pokorný (oba ČR).
ŽK: Jun - Adem, Semih, Ali, T. Mehmet.
Diváci: 1500.
Sestavy ČR: Grigar - Kaufman (64. Procházka), Latka, Klein, Kadlec - Petržela (89. Šourek), Magera (59. Bílek), Sivok, Hlavatý (63. Koukal) - Jun (72. Kušnír), Schulmeister (46. Mikolanda). Trenér: Škorpil.
Turecko: Elmas - Emre, Muhammed, Bekir - T. Mehmet, Sabri (69. Fahri), Caner (46. Ibrahim), Adem, Hanefi (70. Ali) - Semih (76. A. Mehmet), Ümut (84. Bilal). Trenér: Rasit.

Reklama

Související témata: