Hlavní obsah

Kadlec mladší se zdárně bil o místo

PRAHA

Úspěšně s kolegy v obraně odolával tureckým nájezdům. Elegantně s jistotou vlastní nositeli slavného fotbalového příjmení zvládl Michal Kadlec svoji premiéru v české reprezentaci do 21 let. A navíc byla vítězná. Obstál, ač byl coby novic a adept na jedno z bolavých míst sestavy pod zvlášť příkrým dohledem.

Článek

"Hrálo se mi dobře, Dobře ale bránilo celé mužstvo, Turci byli fotbaloví, ale měli jsme větší vůli po vítězství," oddechl si Kadlec. Na starost měl levou stranu defenzívy, ač jindy nastupuje v záloze nebo i uprostřed obrany. "Kdysi jsem hrával také v útoku, nebylo a není dané, že budu po tátovi vzadu," připomněl.

Také otec Miroslav - kdysi slavný reprezentant - pohlížel v chladném mladoboleslavském večeru na premiéru svého syna na této reprezentační úrovni. "Je spíš kritikem, říká mi to horší, než aby upozorňoval na to dobré. Na chválení je děda, vlastně oba, z mamčiny i taťkovi strany. Jsou mými velkými fandy," usmíval se syn. Co slyšel od trenéra Škorpila, který dává dohromady novou jednadvacítku, před utkáním? "Že vybírá, že všichni máme šanci," líčil Kadlec.

Stane se jednou z obětí Synotu?

Po utkání jej kouč před novináři chválil. Hlavně univerzálnost a výkony v Synotu mladíkovi zajistily účast v týmu, jehož předchůdci opakovaně oslňovali Evropu nebo alespoň s přehledem prošli do baráže ze základní části kvalifikace. Ta nová pro současný tým lvíčat začne v září. Zřejmě i s Kadlecem.

Nemůže tušit, zda v té době ještě bude kopat první ligu v Uherském Hradišti, protože situace kolem Synotu je nejasná. Zatím se hodlá řídit slovy šéfa klubu Valenty. "Sdělil nám, ať se staráme hlavně o fotbal. Snad to dobře dopadne. S tátou jsme to taky probírali, ještě počkáme," řekl.

Teď jej čeká maturita

Nevyloučil, že možná už dnes by mohl jít do ciziny. Ještě mu není dvacet, ale i mladíci v jeho věku dnes už míří do ciziny. "V Německu jsem se dobře naučil jazyk, někdy bych ven opravdu chtěl, ale zatím nikam nespěchám," pokračoval potomek fotbalisty, který v kariéře zažil skvostné momenty. Byl i německým mistrem s Kaiserlauternem. Pobral stříbro z EURO v šestadevadesátém. "Pamatuju si to dost dobře," přiznal, ale do srovnávání se nepouští.

Vedle fotbalu zvládl už také takřka celou střední školu. Na obchodní akademii jej záhy po fotbalovém reprezentačním testu čeká maturita. Děsí jej na ní něco? "Snad čeština," zamyslel se. Ale ne snad proto, že velkou část života trávil v Německu. "Mluvnice jako taková mi nevadí, ale spíš literatura a všichni ti spisovatelé a co kdo z nich napsal," dodal s úsměvem.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň