Hlavní obsah

Boleslav žije postupem do první ligy

MLADÁ BOLESLAV

Takovou euforii Mladá Boleslav snad ještě nezažila. Zdejší fotbalisté v pondělí večer po vítězství nad Pardubicemi zpečetili postup do první ligy. Poprvé v historii klubu. I proto teklo pivo proudem na účet klubu, k mání byly klobásky, mexické vlny na tribunách nebraly konce. Pánové starších ročníků plakali dojetím. V kabině pak bouchalo šampaňské.

Článek

Strůjce tohoto úspěchu trenér Milan Bokša si přes fantastický úspěch zachoval chladnou hlavu. "Jen jsem si symbolicky připil a v jednu hodinu už jsem byl doma v posteli," líčí. Co bylo hráčům odměnou za úspěšné završení celoroční práce? Trénink. V úterý ráno v půl desáté se všichni museli hlásit na stadiónu. "Drtivá většina to pochopila," přesvědčuje trenér.

Těší ho postup s předstihem

Postup do první ligy řadí mezi největší úspěchy, jichž na lavičce dosáhl. K mužstvu v Mladé Boleslavi nastoupil v zimě místo Pulpita, jenž odešel do Hradce Králové, společně s Luďkem Zajícem. "Nesmí se zapomínat na podíl trenérů před námi," zdůrazňuje Bokša. "Největší radost mám z toho, jak jsme jaro zvládli a postup si zajistili s předstihem. Alespoň máme větší čas se připravit na ligu."

Hlavní kouč přiznává, že čelil obrovskému tlaku. Hráči a funkcionáři zrovna tak. Po dvou vítězstvích v úvodu jara přišla dvě zakolísání. "Byl to první mezník. Moment, který jsme museli zvládnout v kabině," přemítá Bokša.

Vzpomíná, že tehdy zejména vedení ukázalo skutečně profesionální přístup. "Večer jsme se sešli, zcela bez emocí vše vyhodnotili. Nikdo nepanikařil. A pak jsme hru už jen zlepšovali. A vlastně od té doby neprohráli," vykládá trenér."

Mužstvo mělo dost motivace i bez prémií

Přebíral mužstvo na postupovém místě. Ani na okamžik nezapochyboval, že by taková pozice týmu nepatřila po posledním kole. "Většina hráčů měla obrovskou chuť trénovat a zlepšovat se. To mi dávalo jistotu a víru," vysvětluje svoje přesvědčení. Je pyšný, že ani jednou nemusel sáhnout k vypsání zvláštních prémií, a přesto vždy dokázal mužstvo motivovat."

Bokša navíc dokázal vhodně skloubit mladé talentované hráče se zkušenými harcovníky z ligy. "Důležité góly dával Divecký z Teplic, opomenout nemohu Čápa, Víta či Kučeru, který ohromně pomohl zejména v kabině. Vlastně bych mohl jmenovat celé mužstvo," usmívá se po chvíli trenér. "Posily vytipované máme, ale radikální změny nebudou," přiznává Bokša, že už nyní dumá o příští sezóně.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň