Hlavní obsah

Drobný je zvědavý, jak se Řekové vyrovnají se slávou

PRAHA/ATÉNY

S napětím sledoval český fotbalový brankář Jaroslav Drobný závěrečné boje evropského šampionátu. V semifinálové bitvě Řecka s týmem Karla Brücknera držel palce povětšině bývalým spoluhráčům z reprezentační jedenadvacítky, ale nakonec se radoval výběr země, kde už tři sezóny působí v Panioniosu Atény.

Foto: Právo

Jaroslav Drobný

Článek

"Byli jsme lepší, ale nedali jsme šance a Řekové nás potrestali," vracel se k semifinálovému zápasu, v němž český tým srazil do kolen stříbrný gól Dellase. Přípravu v klubu začíná až příští týden, a tak si ho dosud nikdo ze spoluhráčů nemohl dobírat. "Určitě to přijde. Zatím jsem si vyslechl jen pár poznámek od kamarádů tady v Aténách," usmál se pětadvacetiletý gólman.

Oslavy umí Řekové rozjet

V Řecku tráví většinu roku, neboť si na jihu Evropy našel přítelkyni. "Katarina ale fandila českému týmu. Dobře věděla, že jsme hráli lepší fotbal," přesvědčoval Drobný, který se pyšní i stříbrnou medailí z evropského šampionátu jedenadvacetiletých.

Po finálovém vítězství na vlastní kůži pocítil bouřlivé oslavy řeckých fanoušků. "Hlavně v centru Atén bylo hodně lidí. Údajně přes půl miliónu. Když je důvod, tak to umějí pěkně rozjet, a titul mistrů Evropy každopádně zavdal k obrovské radosti," líčil Drobný.

Prakticky přes noc se jeho angažmá v soutěži s minimálním zájmem ze zahraničí stalo angažmá v soutěži evropských šampiónů. "Řecká liga není tolik sledovaná, ale zdejší hráči jsou individuálně nesmírně vysoko. Většina reprezentantů hraje v místních předních klubech, s nimiž získali zkušenosti v Lize mistrů či Poháru UEFA. Jen v reprezentaci nikdy nic nedokázali, a proto nebyli doceněni a mnozí je přehlíželi," přemítal Drobný.

Hlavní díl úspěchu přikládá německému trenérovi Rehhagelovi, který Řecko dovedl na evropský trůn. "Dokázal je usměrnit a vypíchnout jejich individuální schopnosti. A když se k tomu všemu připočte obrovské sebevědomí, jímž disponuje většina zdejších hráčů už odmalička, vyjde z toho titul," krčil rameny odchovanec Českých Budějovic.

Titul nebyl náhodný

Je nesmírně zvědavý, zda se Řecku podaří navázat na historický úspěch i v kvalifikaci o mistrovství světa v Německu 2006. "Jsem přesvědčený, že jejich titul nebyl náhoda. Prostě jsou to dobří fotbalisté. Ale jestli odejde Rehhagel, může všechno nabrat úplně jiný směr," zamýšlel se Drobný.

Navíc poukazuje na fakt, že většinu z hráčů čerstvého evropského šampióna čeká přestup. "Bude to podobné, jako když český tým skončil druhý v Anglii před osmi lety. Pět nebo šest hráčů už má podepsaný nový kontrakt v zahraničí, další je budou podle aktuálních zpráv následovat. Budou se muset vyrovnat s novým prostředím, velkým očekáváním..."

I on měl měnit dres, byť jen v rámci řecké nejvyšší soutěže. Dlouho se mluvilo o Drobného přestupu do Panathinaikosu Atény, kde měl nahradit Nikopolidise. Reprezentační jednička se totiž ve slavném klubu nedomluvila na prodloužení smlouvy.

"Jednání trvala čtyři měsíce. Strašně jsem tomu věřil a všechny ostatní nabídky prakticky odmítal. Vsadil jsem na jednu kartu. Ale nevyšlo to. Před dvěma dny totiž koupili nějakého brankáře z Chorvatska," posteskl si gólman, kterého váže kontrakt ještě dva roky k Panioniosu Atény.

<param name="Movie" value="http://www.novinky.cz/special/euro04/pavouk.swf"/><param name="Quality" value="High"/><param name="BGColor" value="FFFFFF"/> ; <embed src="http://www.novinky.cz/special/euro04/pavouk.swf"/>;

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články