Hlavní obsah

Slavia přiznala ekonomické potíže

PRAHA

Fotbalová Slavia Praha se potýká s nedostatkem financí. Ekonomické potíže přiznal v rozhovoru pro deník Sport generální ředitel klubu Vladimír Leška. Za problémy Slavie podle něj může to, že se tým nedokázal ani jednou probojovat do lukrativní Ligy mistrů, současná situace v evropském fotbale a také korupční aféra v první lize.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Vladimír Leška

Článek

Podle Sportu dluží čtvrtý celek minulého ročníku nejvyšší soutěže hráčům osm miliónů korun, Leška však tvrdí, že jde o nižší částku. "V minulé sezoně činily výdaje Slavie na platy hráčů 90 miliónů korun. Při tak velkém objemu se problémy s cash-flow někdy objeví. Ještě nikdy se nestalo, že by Slavia své závazky nesplnila. S hráči je vše projednáno, jsou domluveny náhradní termíny, oni všechno akceptovali," prohlásil Leška.

Na platech fotbalistů by účastník nadcházejícího ročníku Poháru UEFA v příští sezoně chtěl ušetřit. "Představenstvo už před časem rozhodlo změnit v hráčských mzdách poměr fixní a výkonnostní složky ve prospěch té druhé. S hráči o úpravě jejich smluv průběžně jednáme. Různé bonusy a prémie pochopitelně vycházejí ze sportovní úspěšnosti, rádi bychom ale v této položce ušetřili zhruba deset procent," přiznal generální ředitel klubu.

Do nového ročníku bez posil

Kvůli nedostatku financí Slavia nezískala v létě žádnou výraznou posilu. "Všechno vychází z naší ekonomické situace, kterou každopádně nemůžeme nazvat jako komfortní. Musíme se snažit o maximální úspory. Nesmíme zapomínat, že zároveň běží i projekt výstavby nového stadionu v Edenu, který zatím financujeme z klubového rozpočtu," uvedl Leška.

Moderní stadion má být otevřen v říjnu příštího roku a na tomto termínu se podle slávistického generálního ředitele nic nemění. V případě potřeby prý pomůže klubu jeho majitel, britská investiční společnost ENIC.

Reklama

Související témata: