Hlavní obsah

Nizozemský rychlík Overmars skončil

Oranžový rychlík končí. Nizozemský fotbalový záložník Marc Overmars musel kvůli problémům s kolenem odpískat svou kariéru. Jednatřicetiletý sprinter s míčem byl několikrát zraněn a v pravém kloubu už podle lékařů nemá takřka žádnou chrupavku. Verdikt proto zněl neúprosně: s profesionálním sportem je konec...

Foto: ČTK/AP

Mark Overmars (vlevo) v dresu Barcelony na archivním snímku.

Článek

"Moje fotbalová budoucnost právě skončila," řekl Overmars na tiskové konferenci v Barceloně. Tamní klub ho po sezóně rok před vypršením smlouvy uvolnil. "Koleno mi působí příliš problémů a už nemůžu hrát na takové úrovni, jak bych si přál," litoval nizozemský fotbalista a vzkázal, že po katalánském velkoklubu nebude požadovat žádnou kompenzaci za zbývající dobu smlouvy.

Od předsedy klubu Joana Laporty si za toto gesto vysloužil poděkování. "Je to známka ryzího charakteru a respektu ke klubu. Zachoval se skvěle, když přiznal, že už dál nemůže hrát na úrovni, která je v Barceloně potřeba, a zřekl se smlouvy," dodal.

Záložník se na hřišti naposledy objevil na mistrovství Evropy. V základní skupině se v nizozemském týmu dostal dvakrát do hry jako náhradník, v semifinále pak dostal důvěru i v základní sestavě.

Overmars zahájil kariéru v Deventeru a přes Tilburg se dostal do Ajaxu Amsterdam, s nímž v roce 1995 vyhrál Ligu mistrů. O dva roky později zamířil do Arsenalu a od roku 2000 hrál španělskou ligu za Barcelonu. V národním týmu odehrál 86 zápasů, v nichž si připsal 17 branek.

Nizozemci se bez Overmarse budou muset obejít v nadcházející kvalifikaci mistrovství světa, v níž se opět střetnou s českými fotbalisty.

Reklama

Související témata: