Hlavní obsah

Japonci vytočili soupeře hádkou v rozstřelu

Nečekané potíže měli s postupem do semifinále asijského fotbalového šampionátu obhájci titulu z Japonska. V sobotním utkání s Jordánskem, které hrálo mezi kontinentální elitou poprvé, remizovali favorizovaní svěřenci brazilské legendy Zika 1:1 a mezi nejlepší čtyřku se probojovali až v kontroverzním penaltovém rozstřelu.

Článek

Japonci vstoupili do penaltového rozstřelu mizerně a úvodní dvě penalty nedali. Když se chystal ke druhému pokusu jordánský hráč, vydal se Zico a jeho asistenti protestovat proti špatné kvalitě trávníku v pokutovém území. Jejich námitky vyvolaly prudkou hádku, do níž se zapojili hráči, trenéři i rozhodčí.

Malajský sudí však překvapivě svolil k tomu, aby se aktéři rozstřelu přesunuli na druhou stranu hřiště. Jordánci se s tímto rozhodnutím nemohli smířit a stupňující se nervozita se podepsala na jejich výkonu. Dvěma hráčům chytil penaltu gólman Kawaguči, a když Jasín trefil břevno, mohli se Japonci radovat v rozstřelu z vítězství 4:3.

"Nikdy jsme nezažili, aby rozhodčí přesunul penalty na druhou stranu jen proto, že si to jeden tým přál," zlobil se asistent jordánského trenéra. "Snažili jsme se mu to rozmluvit, ale rozhodčí nás neposlouchal," dodal zklamaně.

Jordánským fotbalistům tak nebyla nakonec nic platná podpora většiny z 50 tisíc diváků na stadionu v čínském Čchung-čchingu, kde je znovu podpořil také král Abdalláh II. Japonsko se v semifinále střetne s Bahrajnem.

Irán přestřílel Koreu

Ve druhé semifinálové dvojici se k Číně připojili fotbalisté Íránu, kteří díky hattricku Alího Karímího porazili Koreu 4:3 a oplatili jí porážku ze stejné fáze turnaje před čtyřmi lety.

Íránští fotbalisté se třikrát dostali do vedení, potřetí díky vlastní brance záložníka Pak Čin-sup, soupeř ale vždy nedlouho poté vyrovnal. Na třetí gól Karímího ze 77. minuty už ale Korejci odpovědět nestihli.

Čtvrtfinále
Japonsko - Jordánsko 1:1 po prodl. (1:1, 1:1), 4:3 na penalty
Branky: 14. Suzuki - 11. Šelbaíh.
Korejská republika - Írán 3:4 (2:2)
Branky: 16. Sol Ki-hjon, 25. I Tong-kuk, 68. Kim Nam-il - 10., 20. a 77. Alí Karímí, 51. vlastní Pak Čin-sup.

Reklama

Související témata: