Hlavní obsah

Finále asijského mistrovství zařídí Japonsko a Čína

PEKING

Fotbalisté Číny se postaví ve finále asijského mistrovství úřadujícím šampiónům z Japonska. Číňané v úterním semifinále porazili na domácí půdě Írán v prodloužení, Japonci rozhodli také až v nastavení o vítězství nad Bahrajnem.

Článek

Hrdinou utkání Japonska s Bahrajnem se stal střelec dvou gólů Keidži Tamada, jenž krásnou brankou v prodloužení rozhodl o postupu Japonců do sobotního finále. Dvaatřicet tisíc diváků na stadiónu v čínském městě Ťi-Nan vidělo zřejmě jedno nejdramatičtějších utkání na turnaji, které přineslo krásné góly, zvraty i emoce.

Podceňovaní fotbalisté Bahrajnu, kteří si již postupem do semifinále zajistili nejlepší výsledek v historii, se ujali po šesti minutách vedení díky A'alovi Hubailovi. Když byl navíc pět minut před přestávkou vyloučen záložník Jasuhito Endo, vypadalo to s obhájci bledě.

Do druhého poločasu však Japonci nastoupili jako vyměnění a po brankách Nakaty a Tamady vývoj zápasu obrátili. I když to málokdo očekával, totéž se povedlo i Bahrajnu. Ten po druhém Hubailově gólu nasměroval v 85. minutě k šokující finálové účasti střídající Duaídž Násir. Japonský zachránce se však jmenoval Judži Nakazawa: těsně před vypršením poslední minuty řádné hrací doby poslal umístěnou hlavičkou míč do sítě a zápas do prodloužení.

V něm předvedl již po třech minutách své umění Tamada. Krásné sólo, při němž obešel tři soupeřovy obránce, zakončil přesnou střelou, na kterou neměl brankář Bahrajnu nárok. Ani to však nemusel být konec, v závěru totiž Hubail nedosáhl na hattrick, i když na něj zívala prázdná japonská branka. Na další penaltový rozstřel, díky kterému postoupili oba dnešní soupeři do semifinále, už ale nedošlo.

Číňané sahají po premiérovém titulu

Číňané před více než šedesátitisícovou návštěvou vedli od 18. minuty, kdy svůj další gól na turnaji přidal záložník Šao Ťia-i z Mnichova 1860. Trojnásobní mistři kontinentu Íránci ale do poločasu vyrovnali, a třebaže po změně stran přišli o obránce Zareho, vyloučeného za udeření soupeře, udrželi nerozhodný stav až do penalt. Červenou kartu v závěru druhé půle viděl i střelec íránské branky Aláví, ten ale v té době už po vystřídání seděl na lavičce.

V rozstřelu měl nejprve Írán k postupu blíže, ale jeho hráči nezvládli kopy ve čtvrté ani v páté sérii. Jahjá Golmohammadí se za stavu 3:4 pokusil přehodit čínského brankáře Liou Jün-feje lehkým obloučkem, gólman ale jeho úmysl vystihl. Čína bude usilovat o první asijský titul v historii, před dvaceti lety podlehla v zápasu o zlato Saúdské Arábii.

Finále Čína - Japonsko se hraje v sobotu v Pekingu od 14 hodin SELČ, duel o třetí místo mezi Íránem a Bahrajnem začne přesně o den dříve.

Mistrovství Asie - semifinále
Japonsko - Bahrajn 4:3 po prodl. (3:3, 0:1)
Branky: 55. a 93. Tamada, 48. Nakata, 90. Nakazawa - 6. a 71. Hubail, 85. Násir. ČK: 40. Endo - 107. Džalál. Diváci: 32 000.
Čína - Írán 1:1 po prodl. (1:1, 1:1), na pen. 4:3
Branky: 18. Šao Ťia-i - 38. Aláví. ČK: 48. Zare, 83. Aláví (oba Írán). Diváci: 62 000.

Reklama

Související témata: