Hlavní obsah

Jednadvacítka v generálce remizovala s Řeckem

MLADÁ BOLESLAV

Česká fotbalová reprezentace do jednadvaceti let uhrála v generálce před startem evropské kvalifikace bezbrankovou remízu s Řeckem. Svěřenci trenéra Ladislava Škorpila tak v Mladé Boleslavi zakončili přípravné období s celkovou bilancí jedné výhry, tří remíz a dvou porážek. První zápas v kvalifikaci o evropský šampionát sehrají "lvíčata" 7. září v Nizozemsku.

Článek

Češi měli na začátku chuť do útočení a byla na nich vidět touha odčinit předchozí rozpačitá vystoupení. Na hrotu se činil hlavně ostravský útočník a ještě loni hráč slavného Arsenalu Londýn Papadopulos. Už v osmé minutě vymyslel šanci pro Svěrkoše, který nejprve ztroskotal na gólmanu Karnezisovi a hostující obránci vzápětí zblokovali i dorážku Papadopulose. Až na nebezpečnou střelu Magery v 16. minutě to ale bylo z české ofenzivní nabídky v první půli vše.

Řekové zalezli na vlastní polovinu a s přehledem zachytávali útočné výpady. Český brankář Grigar se musel mít na pozoru hlavně při rychlých protiútocích: nejprve jej střelou vyzkoušel rychlonohý Pliagkas.

A záložnímu týmu úřadujících evropských šampionů patřila i největší šance první půle: po rychlém brejku musel po pokusu Pliagkase míč těsně před brankovou čáru odvracet stoper Hubník. Pak se nad mladoboleslavským stadionem přehnala letní bouřka a na aktérech zápasu bylo vidět, že si přejí být co nejdříve v kabinách.

Ani druhý poločas hrstce diváků fotbalovou radost nepřinesl. Nedorozumění, chaotická hra, nepřesnosti na obou stranách - takový byl obraz druhého dějství, ve kterém už tak nepohledné představení ještě rozdrobila řada střídání. Diváky tak vzrušily jen ostré souboje, při kterých se často jiskřilo a úzkostlivé výroky slovinského rozhodčího Krajnce.

Čechy mohl k výhře postrčit Svěrkoš, ale z ideální pozice trefil při trestném kopu jen modrý val z řeckých hráčů. Na druhé straně vyslal ostrou přízemní stranu střídající Mantzios a gólman Grigar se blýskl pohotovým zákrokem u pravé tyče.

Pět minut před koncem ještě zahrozil střídající Fořt; útočník Slavie se probil přes dva řecké beky a jeho rána prosvištěla jen pár centimetrů vedle řecké branky. Na víc se už žádný z týmů nezmohl.

Česko "21" - Řecko "21" 0:0
Rozhodčí: Krajnc (Slovin.) - Tulinger, Pokorný (oba ČR). ŽK: Sivok, Klein, Magera - Fytanidis, Gkias, Torosidis, Darlas. Diváci: 1000.
ČR "21": Grigar - Kaufman, R. Hubník, Klein, Kadlec - Petržela (46. Trojan), Sivok (63. Dosoudil), Magera (81. Fořt), Hlavatý - Svěrkoš (70. Jirsák), Papadopulos (63. Mikolanda). Trenér: Škorpil.
Řecko "21": Karnezis - Torosidis, Fytanidis, Liapakis (74. Foufoulas), Darlas (87. Iliadis)- Petkakis, Tziolis, Gkikas (81. Zisopoulos), Leontiou (89. Mendrinos) - Pliagkas (65. Moustogiannis), Kapetanos (68. Mantzios). Trenér: Manolas.

Reklama

Související témata: