Hlavní obsah

Podle Amlera bude část obviněných sudích zproštěna viny

Bývalý fotbalový rozhodčí Evžen Amler v rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC prohlásil, že podle jeho mínění bude část sudích figurujících v korupčním skandálu zbavena obvinění. Mezi těmi, kteří se nedopustili žádného protiprávního jednání, je prý také on sám. Uvedl však, že se během kariéry s pokusy o podplácení setkal.

Foto: archiv

Evžen Amler.

Článek

Amler přiznal, že to bylo v začátcích jeho třicetileté dráhy, kterou ukončil letos na jaře. V obou případech prý pokusy ohlásil, ale dočkal se rozporuplných reakcí. V jednom případě byl dokonce potrestán. "Poprvé to bylo při utkání dorostu v Trutnově. Po nahlášení celé události mi ale tehdejší předseda komise rozhodčích pomohl, abych postoupil okamžitě do vyšších soutěží," řekl Amler.

Úplatky znechutily jediného kolegu

Hůře prý dopadl později, když rozhodoval v Kolíně. "Tam jsem byl konfrontován před komisí rozhodčích, jenže funkcionář to celé překroutil a já za to pak trpěl," popsal druhý případ. Na základě těchto zkušeností není podle Amlera divu, že se rozhodčí někdy ocitnou ve složité situaci. "Jsou to klikaté cestičky, často se pohybujete na tenkém ledě," uvedl.

Za celou kariéru se prý setkal pouze s jedním kolegou, kterého tyto praktiky znechutily tak, že píšťalku definitivně odložil. "Byl to kolega Fendrych, kterého tím zdravím. Já si ho za to dodnes velmi vážím," prohlásil účastník dvou světových šampionátů, který je obviněn z korupčního jednání.

Za pokřivenou morálku může minulost

Amlerova dočasná rezignace na post předsedy Unie českých fotbalových rozhodčích prý byla vedena snahou ukázat, že ve veřejné funkci nesmí zůstat nikdo, kdy by byl podezírán z nečestného jednání. "Takovou reakci bych očekával od každého veřejného činitele," uvedl Amler. Na dotaz, zda tak mělo reagovat po propuknutí skandálu i vedení fotbalového svazu, však odpovědět nechtěl.

Nynější korupční aféra má prý svůj původ v minulosti. "Způsoby morálky a chování rozhodčích se přenášely z generace na generaci. Nelze z toho okamžitě usuzovat, že se všechno náhle změní, a také rozhodčí je potřeba vychovávat. Nejsou mezi nimi horší ani lepší lidé, než v jiné zájmové skupině," domnívá se Amler.

Reklama