Hlavní obsah

Jankulovski: Udine za mě chtělo moc, musím zůstat

PRAHA

Marek Jankulovski se těšil, že se mu po evropském šampionátu splní sen přestoupit do velkého klubu. Jeho dosavadní zaměstnavatel z italského Udine si je ale natolik vědom jeho kvalit, že pro všechny zájemce nasadil vysokou cenu. Sny reprezentačního obránce o angažmá v Juventusu se tak rozplynuly. O tom všem vykládá Jankulovski v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: archiv

Marek Jankulovski

Článek

Vaše jméno se prakticky celé léto skloňovalo s možným přestupem do některého z italských velkoklubů. Jak moc vás mrzí, že to nakonec nevyšlo? Čekalo se do poslední možné chvíle a bohužel pro mě to dopadlo tak, že minimálně rok ještě zůstávám v Udine. Možná bychom se k tomu mohli vrátit už v zimním přestupním termínu, ale momentálně to zkrátka už není aktuální. Nesmím na to myslet.

Jste z toho teď hodně zklamaný?Je to fotbalový život, ale kdybych říkal, že mě to nemrzí, tak bych nemluvil pravdu. Když už tam byly hodně konkrétní nabídky a nevyšlo to... Věřil jsem, že se přestup povede.

Byl ve hře pouze Juventus Turín? Vlastně celou dobu byl v Itálii zájem z Juventusu a Interu Milán. Ale ve finále byla daleko konkrétnější nabídka z Juventusu a zúžilo se to jen na tento klub.

Na čem váš přestup ve finále ztroskotal? Oficiálně na financích. Udine si za mě řeklo vysokou sumu, kterou nakonec nikdo nebyl ochoten zaplatit. Bylo to minimálně 10 miliónů eur, což je na dnešní poměry asi hodně.

Takže ani velké italské kluby nemají v této době peněz na rozhazování... Určitě. Ta doba, kdy do Itálie chodila spousta hráčů za obrovské sumy, je nenávratně pryč. Vždyť během léta se udělaly maximálně dva skutečně velké přestupy a shodou okolností oba do Juventusu - z AS Řím koupili za 14 miliónů eur Emersona a teď v úterý Ibrahimoviče z Ajaxu za 19 miliónů. Na to, kolik je v Itálii klubů, se mi to zdá hodně málo.

Berete fakt, že musíte zůstat v Udine, jako stagnaci vaší kariéry?Je jasné, že bych si v Juventusu ze sportovního hlediska polepšil. Hrál bych Ligu mistrů, o titul v Serii A. Takhle jsem v Udine a budeme se prát o příčky za těmi nejlepšími. Ale na druhou stranu jsem tam docela spokojený. Hrajeme Pohár UEFA a letos to díky těm skupinám může být docela zajímavá soutěž. Takže zase jako nějakou katastrofu bych to neviděl.

Jak konkrétní byla nabídka z CSKA Moskva? Ruský klub by za vás Udine ty peníze zaplatil. Kluby byly dohodnuté a záleželo jen na mně. A já se rozhodl, že tam nepůjdu.

Převážilo sportovní hledisko? Fotbalově bych si tam určitě nepolepšil. Italská liga je podle mě o hodně lepší než ruská, ať se na mě nikdo nezlobí. V kvalitě by byl obrovský propad. Navíc i pro rodinu bude setrvání v Itálii daleko lepší.

Přemýšlel jste o tom hodně, nebo jste Rusko hned smetl ze stolu?Zvažoval jsem to. Peníze, které mi nabízeli, byly lákadlem, ale nakonec mě nezlomilo nic.

Byla to po finanční stránce nabídka z hranice snů? Opravdu byla hodně zajímavá. Minimálně srovnatelná s tou z Juventusu, ne-li o něco lepší. Ale fotbal u mě vyhrál.

Reklama

Související témata: