Hlavní obsah

Van Basten řeší, koho na hrot

AMSTERDAM

Koho na hrot útoku, to bylo zřejmě největší dilema nového trenéra nizozemské reprezentace Marka van Bastena. Kanonýr Manchesteru United van Nistelrooij i rychlonohý Robben jsou na marodce. Kluiverta z Barcelony nepovolal. Pořád má ale k dispozici věhlasné střelce Makaaye z Bayernu a van Hooijdonka z Fenerbahce.

Foto: čtk

Marco van Basten byl jmenován novým trenérem nizozemské fotbalové reprezentace

Článek

Ten, pokud nastoupí, bude hrát proti českému týmu v krátké době dvakrát. Za týden přivítá v Istanbulu v Lize mistrů Spartu. I dnes je možné, že někoho ze sparťanů potká na hřišti. Především by to mohl být záložník Kováč. V útoku by se měl objevit i mladý Kuijt a za hrotovou dvojicí pak ofenzívně laděné trio Sneijder, van der Vaart a Davids. Před hrou na tři útočníky varují van Bastena nizozemská média s tím, že i proti oslabeným Čechům by to mohla být smrtelná varianta, protože Baroš je Baroš a moc prostoru nepotřebuje.

Zatímco Češi řeší otázku kapitána, po odchodu Franka de Boera ji v nizozemském týmu převzal vznětlivý "pitbul" Davids. Právě tento neúnavný bojovník, který nejde nikdy daleko pro ránu, by měl být duší mužstva, které nepřipouští jedinou variantu výsledku... "Bereme jen vítězství. Těch porážek a remíz s Čechy už bylo dost. Tak dobří zase nejsou. Oni se musí bát nás. Arena pro ně bude peklem," zdůraznil Edgar Davids nizozemským novinářům.

Nováčky jen Bhoulahrouz a Kuijt

Obě mužstva budou hodně rozdílná od těch, která se utkala ve skupině na ME 19. června v Aveiru. Kromě již zmíněných zraněných jsou na marodce i Cocu a Seedorf. Několik hvězd se pak rozloučilo s reprezentací. Především už nedojde k soubojům obrů Kollera a Stama, vedle něho a de Boera skončili i Overmars, Reiziger a Bosvelt.

Přesto jsou z předpokládané základní nizozemské jedenáctky jedinými úplnými nováčky ve vzájemných soubojích jen pravý obránce Bhoulahrouz a útočník Kuijt. Z mužstva, které nastoupilo 19. června v Aveiru v základní skupině na ME proti Brücknerovu výběru, jsou ve van Bastenově základu jen čtyři, v rezervě je ještě záložník Heitinga, který byl ve zmíněném utkání vyloučen.

Možná na tři obránce

Kouč van Basten je bývalým skvělým útočníkem, takže ofenzívu má v krvi. Rozhodně si nepřipouští nějaké opatrnické pojetí.

"Mám dost kvalitních útočníků, ale problémy s defenzívou. Zvažuji proto i variantu se třemi obránci, ale to by asi bylo drzé. Čechům chybějí hvězdy jako Nedvěd, Poborský nebo Galásek. To je na jednu stranu dobře, ale na druhou nám ti ostatní mohou připravit nepříjemné chvíle," řekl van Basten.

"Předpokládám, že budou hrát propracovanou a velmi aktivní defenzívu. Možná bude vzhledem k jejich absencím ještě výraznější než jindy. Dovedou být velmi nebezpeční v protiútocích, na což by ani silná defenzíva neměla asi vliv. Hráče na bleskové výpady mají a to si musíme umět pohlídat. Věřím, že se nám podaří českou obranu prolomit a to co nejdřív. Nic jiného než vítězství nemá cenu," konstatoval van Basten.

Čtyřleté čekání na vítězství

Nizozemsko porazilo Česko naposledy před více než čtyřmi roky právě v amsterdamské Areně v úvodním utkání skupiny ME. Tehdy problematickou Collinovu penaltu proměnil F. de Boer.

Před tím v kvalifikaci na ME hráli Češi s Nizozemskem na jeho půdě 1:1 a doma ho zdolali 3:1, v roce 1999 skončilo přípravné utkání v Eindhovenu 1:1. Po zmíněném utkání na ME 2000 Nizozemsko remízovalo s Čechy v kvalifikaci o postup do Portugalska 1:1 v Rotterdamu a prohrálo 1:3 v Praze. Poslední duel v Aveiru skončil 3:2 pro Česko, které otočilo zápas z 0:2.

Reklama

Související témata: