Hlavní obsah

Beckham na pranýři za úmyslný 'žlutý' faul

Vlna ostré kritiky se snesla na hlavu kapitána anglických fotbalistů Davida Beckhama poté, co přiznal, že si nechal úmyslně udělit žlutou kartu v kvalifikačním utkání s Walesem. Devětadvacetiletý záložník dohrával se zraněním, věděl, že při utkání v Ázerbájdžánu bude chybět a tak se zbavil žlutého břemene, které pro něj představovala karta ze zářijového utkání v Rakousku.

Článek

"Bylo to úmyslné," řekl záložník Realu Madrid v rozhovoru pro úterní vydání listu Daily Telegraph. "Už jsem to zranění cítil, hned jsem věděl, že mám prasklá žebra. Věděl jsem, že budu pár týdnů mimo hru, takže jsem si řekl, že se té žluté karty zbavím," vysvětlil Beckham. Fotbalová star ovšem netušila, jakou lavinu svou prostořekostí spustí.

Šéf Mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter, který je shodou okolností přítomen dnešnímu zápasu Angličanů v Baku, prohlásil, že jej Beckhamovo přiznání hluboce zklamalo. "Beckham je idolem spousty mladých fotbalistů na celém světě. Měl by si uvědomit, že je jeho povinností plnit roli určitého vyslance fotbalu a především duchu fair play," řekl Blatter.

"To, co udělal, je donebevolající," hřímal prezident federace, který si o celém případu promluví se šéfem anglické fotbalové asociace FA Geoffem Thompsonem.

Hurst: Hanba pro celou Anglii

Beckhamovo počínání odsoudil také legendární anglický fotbalista Geoff Hurst. "Nedokážu si představit, že by se něco takového stalo v naší době. Asi jsem z jiné planety, když to na mě takhle působí," reagoval na Beckhamovo přiznání slavný autor hattricku z finále mistrovství světa 1966. Podle Hursta vrhá Beckhamův čin hanbu na celou Anglii.

Kdyby prý v jeho éře něco takového zkusil udělat tehdejší anglický kapitán Bobby Moore, okamžitě by o svou funkci přišel. "Co by si pomyslel Sir Alf Ramsey, kdyby se mu s takovou věcí svěřil? Nebylo by to nic veselého," řekl Hurst agentuře Reuters. "V principu je to špatné a já jsem z toho smutný," dodal.

Beckhamovu funkci kapitána zpochybnil i Blatter. "Všichni hráči by měli hrát fér a kapitáni by měli být takové osobnosti, aby mohli jít příkladem. Nemohu rozhodovat o tom, aby zůstal kapitánem anglického výběru, ale pokud se tak stane, nebude něco v pořádku," nechal se slyšet Blatter.

Reklama

Související témata: