Hlavní obsah

Maskotem MS 2006 ve fotbale bude lvíček Goleo VI.

Po čtyřiceti letech od lvíčka Willyho, jenž byl maskotem fotbalového mistrovství světa v Anglii, bude mít symbol turnaje v Německu opět podobu krále zvířat. Maskoty blížícího se šampionátu budou lev Goleo VI. a jeho malý pomocník v podobě míče Pille, které v sobotním televizním pořadu 'Vsaďte se, že...' představili šéf organizačního výboru MS Franz Beckenbauer a fotbalová legenda Pelé.

Článek

Goleo VI. je na rozdíl od předchozích maskotů 'živou' figurkou, umí tančit a zpívat a je skvělým fotbalistou. Mluvení za něj obstará Pille, jenž má prý encyklopedické znalosti o historii fotbalu.

Jméno Goleo není pouze variací na slovo 'gól', ale vzniklo prý z pokřiku lvíčkových tvůrců z firmy Jim Henson Company 'Go, Leo, go!'. "Setkal jsem se s našimi maskoty v posledních týdnech několikrát a dost jsme se pobavili. Věřím, že fanoušci to budou cítit stejně," řekl v nejsledovanějším evropském pořadu Beckenbauer, jenž ještě jako hráč zažil na MS v Německu 1974 maskoty Tipa a Tapa.

Goleo bude oblečen do bílého dresu s číslem šest, která označuje, že je šestým maskotem fotbalového MS. Společně se svým kamarádem Pillem bude mít i vlastní televizní show, která by měla pomoci v propagaci mistrovství světa. Sám o sobě maskot prohlašuje, že se v něm snoubí "krása Lothara Matthäuse, elegance Diega Maradony a světáctví Olivera Bierhoffa".

Reklama