Hlavní obsah

Rasistické pokřiky ve Španělsku odsoudil i Tony Blair

MADRID

Středeční přípravné utkání v Madridu mezi fotbalisty Španělska a Anglie bude mít zřejmě i politickou dohru. Kvůli rasistickým pokřikům fanoušků chystá protestní dopis britský ministr sportu a k celé události se vyjádřil i premiér Tony Blair. Diváci na San Bernabeu prý vydávali zvuky napodobující projevy opic pokaždé, když se míče dotkli fotbalisté Anglie tmavé pleti.

Článek

Vyvrcholila tak několikadenní zjitřená atmosféra, kterou svým způsobem odstartoval minulý měsíc trenér španělských fotbalistů Luis Aragoňes, jenž nazval francouzského fotbalistu Thierryho Henryho působícího v Arsenalu "negrem". Aragoňes se nyní na předzápasové tiskové konferenci dostal do konfliktu s britskými novináři - ti se ho znovu dotazovali na jeho výroky o Henrym. On jim na oplátku předhodil chování jejich krajanů v někdejších koloniích.

Pokřiky prý i při zápase jednadvacítek

Navíc prý v úterním utkání jednadvacítek došlo k rasistickým pokřikům také a vedení anglické Fotbalové asociace kvůli tomu poslalo protest světové organizaci FIFA. "To jsou ale všechno lži. Samozřejmě tam došlo k nějakým pokřikům, ty ale neměly nic společného s tím, jestli je někdo černý, bílý, zelený nebo modrý," tvrdí reportér listu Marca Miguel Angel Mendez, jenž na zápase byl. "Jedna věc je, že máme trochu prostořekého kouče, druhá věc to, že proti nám vedou kampaň, že jsme rasisté," řekl Mendez.

Ten stejně jako většina dalších španělských novinářů viní z rozjitření atmosféry své britské kolegy. "K něčemu takovému nedošlo ve Španělsku již mnoho let. Měli byste si všichni sáhnout do svědomí, čím jste k tomu vy přispěli," říkal prý britským žurnalistům po středečním utkání šéf tiskového střediska na San Bernabeu Fernando Garrido.

Britský ministr sportu je rozhořčen

Britská strana se však na celou záležitost dívá odlišně. "Tohle se musí vyšetřit na nejvyšší úrovni. Okamžitě napíšu dopis španělskému ministru sportu, aby mi řekl své stanovisko k takovému chování. Očekávám také, že se k tomu musí postavit FIFA a UEFA," tvrdil britský ministr sportu Richard Caborn hned po zápase, jenž skončil výhrou domácích 1:0.

Dnes se nechal slyšet i premiér Blair. "Stejně jako všichni v zemi je velmi zklamaný z toho, co se včera ve Španělsku stalo. Věří, že rasismus nepatří do sportu ani do jiných oblastí života," zprostředkoval médiím Blairova slova jeho mluvčí.

Reklama

Související témata: