Hlavní obsah

Češi prý v nejhorším vyhrotí situaci k rozdělení ČMFS

Karel FeltPrávo

Pozdě, ale přece došli někteří členové výkonného výboru ČMFS k názoru, že by asi bylo třeba udělat valnou hromadu dříve než v červnu. Pětice Moravanů - Mokrý, Kubíček, Gajdůšek, Fryčák a Ševčík, spolu s dvojicí zhrzených Čechů Chválou a Severýnem - je podle informací Práva ochotna změnit svůj názor a přiklonit se k termínu někdy v prvních dvou měsících nového roku.

Článek

Na únor chtějí valnou hromadu svolat předseda svazu Obst, dále Vacek, Košťál, Leška a Hadraba. Za tím, že se dva shora zmínění Češi Chvála a Severýn přidali k Moravě, podle jednoho funkcionáře, který si nepřeje být jmenován, není prý nic demokratického... "Košťál jim dává na výkonných výborech najevo, že jsou na nic, a oni mu to takhle vracejí. Pak ty dva hlasy proti Moravě chybějí, protože s Kubíčkem a spol. se nedohodneme, ten kouká, aby z toho měla profit především Morava," řekl zdroj.

Chvalovského pohrobek

U dvoukomorového systému začíná a končí většina problémů českého fotbalu. Nerozhodují totiž kvalita a obsah návrhu, ale jako první si kladou členové výkonného výboru otázku: Qui Bono? Komu dobře? Na minulé valné hromadě prošel jako předseda Jan Obst až po ústupcích, které při dohadovacím řízení udělali Češi Moravě. V dvoukomorovém systému totiž mohou Moravané cokoliv zablokovat.

Tento systém prosadil bývalý předseda svazu František Chvalovský při rozdělení republiky proto, aby získal moravské hlasy. "Zrušit dvoukomorový systém? Ne, kapři si přece sami rybník nevypustí," řekl už mnohokrát služebně nejstarší člen výkonného výboru olomoucký manažer Jiří Kubíček. Právě on díky svým nesporným diplomatickým schopnostem a největším znalostem fotbalových norem dokáže prosadit to, co vyhovuje jemu a Moravě.

Oddělit ligu

Mezi Čechy a Moravou zuří fotbalová válka. Projevuje se nejen v blokování různých návrhů, ale také v obsazování funkcí a rozhodčích. Většina klubů si uvědomuje, že stávající model řízení fotbalu je nefunkční. Liga by měla být samostatná, jako je tomu například v hokeji nebo v zahraničí, a měli by ji řídit ti, jichž se týká. Za stávající situace mohou konečné rozhodnutí ovlivnit i zástupci okresů ve výkonném výboru.

"Děje se to minimálně, ale tohle nebezpečí tu je vždy, když se jedná o něco zásadního," přiznal zdroj. Také kumulace funkcí členů výkonného výboru je nesmysl. Milan Brabec, jako místopředseda svazu a šéf rozhodčích, na to "dojel".

Výkonný výbor by měl být akčním orgánem, třeba jen sedmičlenným, v němž by vedle předsedy už zasedli jen šéfové nejdůležitějších komisí, reprezentace a případně jeden člověk za výkonnostní fotbal. Tento výbor by se neměl plést do záležitostí profesionálního fotbalu, který by v něm měl zastoupení, ale nemluvil by kromě reprezentace do otázek výkonnostního fotbalu a hnutí. Změnit by se mělo také regionální rozdělení soutěží a celého systému. Dělení na Čechy a Moravu je také přežitkem.

Zdroj míní: jít na hranu a třeba i rozdělit svaz

"Za stávající situace tak výrazné změny stanov těžko projdou, ale zřejmě nezbude než problém vyhrotit a jít až na samou hranu. Buď se dohodneme a zrušíme dvoukomorový systém, nebo se svaz rozdělí. Musíme změnit stanovy a udělat pořádek i ve svazovém aparátu na Strahově. V zahraničí jsme vedeni jako Fotbalový svaz České republiky. Češi by byli nástupnickým svazem a Morava ať si hraje, co chce. Rozhodně nikdo nechce Moravě ubližovat, určitě se najdou řešení, která budou vyhovovat oběma stranám bez dvoukomorových šprajců," řekl zdroj s tím, že v Čechách by našlo podporu i toto krajní řešení.

Především je třeba připravit jak svazovou, tak i okresní a krajské valné hromady, sice rychle, ale také s cílem, aby problémy skutečně řešily. Vinou liknavosti svazových orgánů a až pod tlakem médií pozastavil svoji funkci předsedy jihočeského KFS Jaromír Hlaváč, i když mu to zakázala disciplinárka už téměř před půl rokem.

Boj o předsedu

Velký boj bude i o funkci předsedy. Zájem má prezident Sparty Košťál, který hledá podporu především v Čechách. Jan Obst se zatím jasně nevyjádřil. Na Moravě se mluví o Pavlu Mokrém, ale nahoru se dere i brněnský šéf a senátor Vlastimil Sehnal. Ti budou při stávajícím systému těžko hledat podporu v Čechách.

Jeden z nejschopnějších mužů v českém fotbale - šéf disciplinárky Alexander Károlyi - tuto funkci nechce. Těžko lze očekávat, že se objeví někdo zvenčí, kdo by získal podporu obou znesvářených stran. Bohužel tak hrozí, že sice dojde k určitým personálním změnám, ale jinak se nic nezmění. V první řadě by ale fotbalové hnutí mělo vnímat konkrétní obsah programů nabízených jednotlivými kandidáty, a nikoliv jen silácké řeči o tom, jak fotbal pozvednou a jak vše bude pokračovat ve stávajícím prohnilém systému. Ty zatím zaznívají především z Moravy.

Reklama

Související témata: