Hlavní obsah

České fotbalistky budou bojovat o postup na ME

PRAHA

Také o české ženské fotbalové reprezentaci se může v nejbližší době mluvit s uznáním. České družstvo totiž stojí před historickou možností účasti na evropském šampionátu. Poslední krok mohou udělat v sobotním zápase proti Itálii. Z Apeninského poloostrova si Češky přivezly porážku 1:2 a k postupu by jim stačila i těsná výhra 1:0.

Foto: DPA/EPA

Ilustrační foto.

Článek

Klíčový barážový zápas se bude hrát v sobotu v Čáslavi a více než dvoutisícový stadion možná bude zcela zaplněn. Zápas začne ve 13:30, rozhodovat ho bude trojice švédských rozhodčích, jako hlavní Eva Ödlungová.

Trenér Dušan Žovinec se ale v klíčovém utkání bude muset obejít bez velkých opor. Po prvním utkání na italské půdě totiž kvůli dvěma žlutým kartám budou v odvetě chybět Ščasná s Mouchovou, Urbancová byla dokonce vyloučena.

"Neúčast Pavlíny Ščasné je asi takovým zásahem, jako když zničehonic v áčku chyběl Pavel Nedvěd," řekl reprezentační kouč, jak moc bude jeho družstvu chybět hvězda Bayernu Mnichov. Kdyby nebyl tým tolik oslaben, Žovinec by prý byl přesvědčen o postupu. "Takto to bude obrovský boj, ale dáme do zápasu všechno. Byl by to obrovský úspěch," slíbil za své hráčky trenér.

Zvládnout hru zálohy

Nynější reprezentace drží při sobě, a tak všechny tři hráčky s týmem v Čáslavi budou, stejně jako dodatečně povolané náhradnice Stojkovičová, Petrasová a Mydlochová. "Tým je správně nabuzen, minimálně tím, jak s námi naložili v Itálii rozhodčí," vrátil se Žovinec ještě k prvnímu zápasu.

O tom, jak poskládá sestavu, však ještě jasno nemá. "Možná zvolíme ofenzivnější pojetí a jedna ze tří útočnic bude stažena v záloze," dumal český kouč nad ideálním složením základní jedenáctky. Totální ofenzivu přesto neslíbil. "Umíme vycházet především z dobře organizované obrany, nesmíme za každou cenu tlačit. Spíše musíme zvládnout hru zálohy, kde musíme soupeřky přetlačit silou," uvedl trenér.

Italky počítají s postupem

Italky baráži věnují velkou pozornost, mezidobí mezi zápasy dokonce strávily v tréninkovém centru Lazia Řím. S jejich postupem se počítá, přesto prý po prvním zápase byly zaražené, že nevyhrály vyšším rozdílem. "Teď nás už nepodcení," mínil Žovinec.

Postupující celek se stane osmým účastníkem turnaje, který se uskuteční v červnu příštího roku v Anglii. Jistý start mají vedle pořádající země také první čtyři týmy první evropské divize (Německo, Švédsko, Dánsko, Francie), v baráži si už postup vybojovaly Norky a Finky.

Předpokládaná sestava ČR:
Pincová - I. Martínková, Bertholdová, Heroldová, Danielová - L. Martínková, Šmeralová, Pěničková, Hejlová (Došková) - Chlumecká, Mocová.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín