Hlavní obsah

Valná hromada ČMFS v dubnu, Obst nebude znovu předsedou

NYMBURK

Valná hromada Českomoravského fotbalového svazu se uskuteční zřejmě už v dubnu příštího roku. Shodli se na tom regionální funkcionáři na jednání v Nymburku. Výkonný výbor svazu přitom dlouhodobě prosazoval, aby se jednalo až v červnu. Současný předseda ČMFS Jan Obst na aktivu oznámil, že na svou funkci už nebude v příštím volebním období kandidovat.

Článek

Definitivní rozhodnutí o termínu valné hromady přinese zasedání výkonného výboru, které se uskuteční v příštím týdnu. Novináře o tom po nymburském jednání informovali zástupci výkonného výboru Pavel Mokrý a Václav Chvála.

Do Nymburka se sjelo na sto zástupců okresních a krajských svazů, kteří dali šéfům českého fotbalu zřetelně najevo, že vývoj korupční aféry nahrál tomu, aby se o fotbale na nejvyšší úrovni rokovalo co nejdříve. Na červen prý už nikdo čekat nechce.

"K valné hromadě by mělo dojít co nejdříve poté, co bude zajištěno, že na ní nebude možná kandidatura lidí, kteří by byli do současné aféry zapleteni," vysvětlil Chvála většinový názor z jednání, které se konalo za zavřenými dveřmi.

Někteří chtěli jednat už v únoru

Právě Chvála s Mokrým přitom byli mezi osmi členy výkonného výboru, kteří prosazovali červnový termín. V debatě s činovníky z okresů ale byli svůj názor nuceni pozměnit. "K žádnému hlasování, kdy se valná hromada má sejít, nedošlo. Z názoru diskutujících jsem tomu tak však vyrozuměl a můj názor to tudíž poopravilo," uvedl Chvála.

O tom, jaký bude konkrétní termín jednání, se dnes nerozhodovalo. "Na základě informací od policie, kdy by mohlo vyšetřování skončit, se jeví jako ideální konec března či polovina dubna," řekl šéf pražského fotbalového svazu, který dnešní aktiv řídil. Před nymburskou schůzkou někteří fotbaloví funkcionáři prosazovali, aby se valná hromada konala už v únoru.

Obst už na předsedu kandidovat nebude

Spolu s Chválou a Mokrým byli čtyřhodinovému jednání přítomni i další členové výkonného výboru. Pouze jeho předseda Jan Obst ho opustil po svém projevu, v němž oznámil, že na valné hromadě ve funkci skončí.

"Myslím si, že jsem typem předsedy pro jedno volební období a fotbalu mohu být v budoucnu přínosný jinak. V tomto těžkém období by se měl do čela svazu postavit spíše razantní člověk," řekl nejvyšší fotbalový funkcionář s odkazem na současnou korupční aféru ve fotbalových soutěžích. Obst zároveň nevyloučil, že bude kandidovat na jednu z nižších funkcí ve výkonném výboru.

Reklama

  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen