Hlavní obsah

Interkontinentální pohár rozhodly až penalty

JOKOHAMA

Souboj mezi Evropou a Jižní Amerikou o krále klubového fotbalu vyhráli v Jokohamě hráči FC Porto. V utkání o Interkontinentální pohár porazili kolumbijský tým Once Caldas až v penaltovém rozstřelu 8:7, v normální hrací době ani v prodloužení gól nepadl. Od příštího roku se o klubový trůn bude hrát formou turnaje za účasti šesti zástupců jednotlivých kontinentů.

Článek

Porto bylo podruhé po 17 letech korunováno nejlepším klubem světa. Paradoxně se tak stalo v době, kdy už zdaleka není tím mužstvem, které na jaře vyhrálo Ligu mistrů. V úterý až na poslední chvíli odvrátilo hrozbu, že bude prvním obhájcem trofeje, který vypadne v základní skupině, a i dnes se proti téměř neznámému klubu z And nedokázalo střelecky prosadit.

Do portské branky se vrátil uzdravený veterán Vítor Baia, ale moc příležitostí ukázat své umění nedostal. Kolumbijci vsadili na pevnou obranu a i když se pokoušeli o brejky, nedotáhli je téměř nikdy do konce. Evropský tým měl co do šancí jasně navrch. Už v osmé minutě poslal McCarthy míč do sítě, ale radost mu pokazil praporek signalizující ofsajd.

Zvláště nebezpeční byli Brazilci v portugalských službách. Luis Fabiano si v šestnáctce elegantně zpracoval míč, ale po otočce trefil jen břevno. Téměř na stejném místě skončil pokus Derleie a těsně před tím vytáhl kolumbijský brankář Henao tečovaný přímý kop na tyč. Hráči Once Caldas, jejichž vítězství v Poháru osvoboditelů bylo velkou senzací, poprvé vystřelili na branku až v závěru prvního poločasu, a to ještě Viafara tyče o pořádný kus minul.

I po změně stran diktovalo hru Porto a McCarthy v 67. minutě bombou z dálky potřetí otřásl břevnem. Další šance vítěze Ligy mistrů zmařil skvělý brankář Henao. Stejně jako v roce 1995 gól nepadl a zápas dospěl popáté v historii až do penaltového rozstřelu.

V něm už Portu chyběl brankář Vítor Baia, jehož ze hřiště odnesli na nosítkách pravděpodobně pro náhlou nevolnost. Jeho protějšek Henao se naopak na penalty těšil, neboť v Poháru osvoboditelů byl v rozstřelu dvakrát kolumbijským hrdinou. Tentokrát však ani jednu střelu nezastavil.

Ve čtvrté sérii mu pomohlo břevno, které dnes přitahovalo portugalské míče jako magnet. Tentokrát ho orazítkoval Maniche, ale vzápětí trefil Fabbro tyč a drama pokračovalo. Až v deváté sérii Rojas překopl branku a Pedro Emanuel rozhodl, že se trofej po roční přestávce vrátí do Evropy.

Maniche byl i přes neproměněnou penaltu vyhlášen nejlepším hráčem zápasu a od sponzora dostal automobil Toyota.

FC Porto - Once Caldas 0:0, na penalty 8:7
Rozhodčí: Larrionda (Urug.). ŽK: Diego, Jorge Costa, Seitaridis - Arango, Fabbro, De Nigris. ČK: Diego (Porto) při rozstřelu. Penalty proměnili: Diego, Carlos Alberto, Quaresma, McCarthy, Costinha, Jorge Costa, Ricardo Costa, Pedro Emanuel - Vaňegas, Cataňo, Viafara, De Nigris, Velásquez, Diaz, Alcazar. Nedali: Maniche - Fabbro, Rojas. Diváci: 60.000.
Porto: Víto Baia (104. Nuno) - Seitaridis, Jorge Costa, Pedro Emanuel, Ricardo Costa - Maniche, Costinha, Diego, Derlei (68. Carlos Alberto) - Luis Fabiano (79. Quaresma), McCarthy. Trenér: Fernandez.
Caldas: Henao - Rojas, Cambindo (46. Cataňo), Vaňegas, García - Viafara, Velásquez, Arango (62. Diaz), Fabbro, Soto (97. Alcazar) - De Nigris. Trenér: Montoya.

Reklama