Hlavní obsah

Ševčenko se opravdu dočkal - má Zlatý míč

To, o čem se v posledních dnech mohutně spekulovalo, se stalo skutečností. Ukrajinský útočník Andrej Ševčenko z AC Milán získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu působícího v Evropě. Za ním se umístili dva hráči Barcelony, portugalský vicemistr Evropy Deco a Brazilec Ronaldinho. Loňský držitel ceny Pavel Nedvěd z Juventusu Turín obsadil sedmou pozici.

Foto: ČTK/AP

Andrej Ševčenko z AC Milán.

Článek

Ševčenkovi udělilo 52 hlasujících novinářů ze všech členských zemí UEFA 175 bodů. Druhého Deka porazil při svém premiérovém vítězství v anketě o 36 bodů. Zlatý míč převzal jako třetí ukrajinský fotbalista v historii po Olegu Blochinovi a Igoru Bělanovovi. Po loňském Nedvědově úspěchu vyhrál jako další zástupce italské ligy a také rodák z východní Evropy.

Nedvěd tentokrát získal 23 bodů. Dvanáctý skončil nejlepší střelec evropského šampionátu Milan Baroš z Liverpoolu, který dostal jedenáct bodů stejně jako Portugalec Cristiano Ronaldo z Manchesteru United. Další čeští zástupci mezi padesátkou nominovaných Petr Čech a Tomáš Rosický nezískali ani bod.

Osmadvacetiletý Ševčenko, který v letech 1999 a 2000 v prestižní anketě skončil na bronzovém stupínku a loni byl čtvrtý, si trofej vysloužil především výkony v Serii A. V ní se stal nejlepším střelcem minulého ročníku a pomohl AC Milán k titulu a do čtvrtfinále Ligy mistrů.

U hlasujících novinářů mu neublížilo ani to, že s ukrajinskou reprezentací nehrál na mistrovství Evropy. S národním mužstvem si však skvěle vede v kvalifikaci na světový šampionát - i díky jeho čtyřem gólům Ukrajinci vedou tabulku druhé skupiny.

Úspěch věnuje Lobanovskému

Už před vyhlášením výsledků byl Ševčenko pasován na jednoho z horkých favoritů na vítězství v anketě. Milánský kanonýr se nechal slyšet, že tento úspěch věnuje legendárnímu trenérovi Valeriji Lobanovskému, pod jehož vedením fotbalově vyrůstal v Dynamu Kyjev.

K úspěšnému kouči ho pojil silný vztah, loni přijel do Kyjeva k jeho hrobu s trofejí za milánské vítězství v Lize mistrů. Před rokem právě Ševčenko ve finále milionové soutěže rozhodl poslední proměněnou penaltou v rozstřelu o výhře svého AC nad Juventusem Turín.

Zlatým míčem nemusí pro Ševčenka sklízení individuální cen v závěru roku skončit. Spolu Ronaldinhem a francouzským útočníkem Thierrym Henrym z Arsenalu patří ke kandidátům na titul nejlepšího fotbalisty světa, který zástupci FIFA udělí za týden v Curychu.

Pořadí v anketě:
1. Ševčenko (AC Milán/Ukr.)175
2. Deco (Barcelona a FC Porto/Portug.)139
3. Ronaldinho (Barcelona/Braz.)133
4. Henry (Arsenal/Fr.)80
5. Zagorakis (AEK Atény a Boloňa/Řek.)44
6. Adriano (Inter Milán/Braz.)27
7. Nedvěd (Juventus Turín/ČR)23
8. Rooney (Everton a Man.United/Angl.)22
9. Ricardo Carvalho (FC Porto a Chelsea/Portug.)18
9. Van Nistelrooij (Manchester United/Niz.)18
...
12. Baroš (Liverpool/ČR)11

Reklama