Hlavní obsah

Fotbalové hvězdy bojovaly proti chudobě

Zinedine Zidane a jeho přátelé remizovali s Ronaldovým výběrem 4:4, ale o výsledek v úterý v Madridu vůbec nešlo. Fotbalisté z celého světa se na hřišti Realu sešli, aby v "zápase proti chudobě" vydělali milión eur pro hladovějící obyvatele rozvojových zemí. K fotbalovému galavečeru přispěli i tři Češi - Marek Jankulovski, Tomáš Rosický a Jan Koller.

Článek

Zatímco v neděli opouštěli diváci stadión San Bernabeu rozčarováni poté, co zápas předčasně ukončila výhrůžka bombovým útokem, v úterý se na stejném místě náramně bavili.

Tolik hvězd pohromadě se jen tak nevidí. Vždyť vedle těch fotbalových vyběhli na trávník také mistr světa ve formuli 1 Michael Schumacher, jeho kolega z rallye Carlos Sainz či španělský hrdina z Davisova poháru Rafael Nadal.

Pro ně nezvyklou roli brali nesmírně vážně. Dvaačtyřicetiletý Sainz se u postranní čáry rozcvičoval tak pečlivě, jako by se právě chystal naskočit do finále Ligy mistrů a Schumacher, jehož fotbalové umění je už dávno známé, střílel pilněji než jeho spoluhráč v útoku Ronaldo. Gól však nedal, ani když o přestávce "přestoupil" k Zidanemu.

Davids jako beránek

Na lavičku usedli Zagallo, Parreira, Scolari na straně jedné, Lippi, Deschamps a Fernandez proti nim. Nebylo jasné, kdo z nich měl hlavní slovo, ale diváci si libovali, že hráče nesvázali taktickými pokyny.

Žádné osobní bránění, žádné skluzy. Jen fotbalové parádičky a úsměvy na všechny strany. I tak pověstný "tvrďák", jakým je Nizozemec Davids, nechal soupeře projít, jako by říkal: jen račte, k brance se jde tudy.

I hráči si užívali fotbal bez stresujícího boje o body. Roque Junior si při jednom gólu nechal dát jesličky jako školák a ještě se tomu smál. Brankář Casillas neztrácel dobrou náladu, ani když musel během necelé půlhodiny lovit třikrát míč ze sítě. Nerozházelo ho, ani když se na něj spoluhráč z Realu Roberto Carlos teatrálně obořil. Dobře věděl, že to brazilský bek dělá jen naoko pro diváky.

Češi až ve druhé půli

Italský sudí Collina tak měl značně usnadněnou roli a ani když miláčkovi publika Raúlovi neuznal gól pro ofsajd, nebyl zasypán protesty hráčů ani pískotem publika. Dovolil si i kousek, který by mu jinak neprošel. Když Sainz zahodil penaltu, nechal pokutový kop opakovat jen pro to, že se mistr volantu ukopl. Napotřetí už Sainz penaltu proměnil jako zkušený mazák.

Češi přišli na trávník až po přestávce. Jankulovski si zahrál se Zidanem, dvojice z Borussie Dortmund se postavila na druhou stranu. Rosický nechtěně ukázal Schumacherovi, že fotbal někdy pěkně bolí a Koller připravil pro Costu vyrovnání na 4:4.

Zidane - Ronaldo 4:4 (3:2)
Branky: 7. a 22. Tristán, 9. Raúl, 70. H. Yakin - 16. Figo, 45. Sainz, 73. Sorin, 84. R. Costa. Rozhodčí Collina (It.). Diváci: 70000.

Reklama