Hlavní obsah

Rozhodčí podle vědců nedokáží rozpoznat ofsajd

PRAHA

Nemine fotbalové utkání, aby se na něm nezvedla bouře nevole nad tím, že sudí špatně odpískal postavení mimo hru neboli ofsajd. Jenomže podle nového vědeckého výzkumu za to sudí vůbec nemohou - pravidlo, které je tak často předmětem sporných rozhodnutí, je prý příliš komplikované pro mozek a oči.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Asistenti rozhodčích podle studie nejsou s to, rozpoznat ofsajd.

Článek

Studie jednoho španělského lékaře zveřejněná v časopise British Medical Journal tvrdí, že rozhodčí musejí sledovat přinejmenším pět věcí najedou, aby správně rozhodli. "Takový proces je nad lidské schopnosti," citovala slova doktora Francisco Belda Maruenda BBC.

Jeho studie zkoumá činnost oka, které se snaží zachytit pohyb hned pěti objektů naráz: dvou nahrávajících si hráčů, míče a pozici dvou obránců.

Mozku prý trvá nejméně 0,16 vteřiny, než si vůbec uvědomí, co vidí. Uvážíme-li, že se vše děje za rychlého přesunu na hřišti, verdikt je jednoznačný: rozhodčí nemá šanci všechna důležitá data správně zpracovat a omyly jsou nevyhnutelné.

Za jedinou spolehlivou metodu ověřování ofsajdů doktor považuje zpětné posouzení rozfázovaného filmového záznamu.

Mluvčí britské Fotbalové asociace v reakci označil studii za velmi podnětnou a dodal, že světová fotbalová federace FIFA by se o ni měla zajímat.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články