Hlavní obsah

Brückner Jarošíkův přestup přivítal

PRAHA

Senzační přestup fotbalisty Jiřího Jarošíka z CSKA Moskva do londýnské Chelsea jeho reprezentační spoluhráči i kouč Karel Brückner jednoznačně vítají. Bude to mít v Chelsea hodně těžké, ale takové angažmá je pro něj obrovskou šancí, shodli se fotbalisté, které oslovila ČTK.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Spoluhráči Jarošíkovi přestup přejí.

Článek

Zpráva o změně klubového dresu potěšila i reprezentačního trenéra Brücknera. Ten se po přestupu někdejšího sparťana do CSKA netajil tím, že pozice volného hráče za útočníky, na které vytáhlý záložník v Moskvě nastupoval, pro Jarošíka není optimální. V Londýně s českým reprezentantem počítají jako se štítovým záložníkem, kde vidí jeho místo také Brückner.

"Reprezentace může takový přestup jenom přivítat. Pro vývoj hráče to může mít velmi pozitivní vliv. Pokud by za Chelsea pravidelně nastupoval, může to v dobrém slova smyslu ovlivňovat i jeho hru," řekl Brückner.

Týce byl překvapený

Záložník Mnichova 1860 a dlouholetý Jarošíkův kamarád Roman Týce nijak neskrýval své překvapení, když se o přestupu dozvěděl. "Minulý týden jsme spolu byli na halovém turnaji a Jirka vůbec nic ani v nejmenším nenaznačil. I proto mě to teď dost zaskočilo," řekl Týce, který stejně jako Jarošík pochází ze severočeského regionu. Hráli spolu ve sparťanském dorostu, v Liberci a v reprezentační jednadvacítce.

Podle Týceho se Jarošík obrovské konkurence v nabitém kádru Chelsea bát nemusí. "Pro něj to bude jedině dobře, požene ho to dopředu. A navíc si ho vysloveně přál trenér, to je ze všeho nejdůležitější," prohlásil Týce.

Šmicer: Je to pro něj velká šance

Podobně mluvil i Vladimír Šmicer, záložník Liverpoolu a expert na anglický fotbal. "Chelsea hledala nějaké hráče, má hodně zraněných a teď navíc bude hrát na čtyřech frontách. Před Jirkou se otevírá veliká šance, která se jen tak někomu nenaskytne," mínil účastník tří evropských šampionátů, který nyní začíná individuálně trénovat po červencové operaci kolena.

Šmicer upozornil na skutečnost, že Jarošík do Chelsea přichází nerozehraný. V polovině listopadu končila ruská liga, od té doby si český hráč užíval dovolenou. "Tohle pro něj bude určitá nevýhoda, ale určitě nějaký čas na rozkoukání dostane. Jirka v Chelsea prostě nemá co ztratit, svou šanci určitě dostane," nepochybuje jednatřicetiletý ofenzivní záložník.

Ujfaluši: Jirka se do Anglie hodí

Podle reprezentačního stopera Tomáše Ujfalušiho pro Jarošíka bude nespornou výhodou i to, že se urostlý záložník svým herním pojetím bude hodit do Premier League.

"Jirkovi k takovému angažmá můžu jenom gratulovat. A pro něj je anglická liga opravdu ideální soutěží. Je silný v osobních soubojích, fyzicky odolný, má přehled a navíc je i hodně gólový. Prostor určitě dostane," prohlásil obránce italské Fiorentiny. "Je to typ hráče, kterého tady lidi můžou mít hodně rádi. Je dost důrazný a umí také krásně vypálit z dálky, to se tady cení," přidal se Šmicer.

CSKA lituje ztráty

Ruské deníky píší o Jarošíkově odchodu jako o "ztrátě nejlepšího hráče CSKA". Zároveň však vyslovují obavy, zda se v Londýně prosadí. "Středová řada Chelsea patří na rozdíl od útoku k nejlepším a Jarošíka čekají v boji o místo v sestavě takoví konkurenti jako Lampard, Makelele, Tiago, Smertin a Parker," napsal list Gazeta.

Deník poukázal na to, že zatímco v CSKA byl Jarošík tvůrcem hry, Mourinho s ním počítá především jako s defenzivním záložníkem. List se obává, že Smertin, který je nepostradatelnou oporou ruské reprezentace, může skončit na lavičce náhradníků. "Jeho výhodou ve srovnání s českým fotbalistou může být to, že je univerzálnější a může hrát i na kraji obrany," napsala Gazeta.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň