Hlavní obsah

Košťál míří do křesla šéfa českého fotbalu

PRAHA

Vlastimil Košťál míří strmě do křesla šéfa Českomoravského fotbalového svazu. Podle informací, které získalo Právo od důvěryhodného zdroje, má na své straně okolo tří čtvrtin českých voličů už delegovaných, ale údajně i potenciálních. Velmi silnou pozici získal podle stejného zdroje i na nejednotné Moravě.

Foto: Archiv

Prezident Sparty Vlastimil Košťál.

Článek

V každém případě jako první z těch, kteří hovořili o svoji kandidatuře na funkci předsedy ČMFS, splnil podmínky pro kandidaturu. Navrhly ho Plzeňský a Karlovarský kraj. Další nominace ještě na svaz přijdou. Ke kandidatuře je zapotřebí buď dvou krajských, nebo čtyř okresních či sedmi klubových nominací.

Kdo se stane předsedou ČMFS?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Poté, co šéf disciplinárky Alexander Károlyi ohlásil, že nebude kandidovat a pokračovat nechce ani Jan Obst, nemá Košťál vážnějšího soupeře. Bývalý divizní sudí Milan Knecht zatím všechny a všechno poplival rétorikou padesátých let minulého století, navíc lživě. Vadí mu i trestání korupce, nemá zkušenosti s profesionálním fotbalem. Inu co čekat od bývalého sudího. Jeden takový už ve vedení fotbalu byl... Zřejmě nulovou podporu bude mít Radek Drulák. Tu by možná získali Václav Němeček a Vlastimil Sehnal, ale s hlasy na valné hromadě už by to bylo slabší. Nikdo ze zmíněných neřekl nic konkrétního, kromě frází o nutnosti změn. Jak budou shánět pro fotbal peníze, evidentně nevědí.

S Malým a Vackem

"Předseda, který přijde, musí udělat pořádek a také být schopen zajistit značné finanční prostředky pro fotbal," řekl Právu Vlastimil Košťál, ale odmítl se vyjadřovat k získaným informacím. "Do voleb jdu pochopitelně s cílem, abych je vyhrál," zdůraznil. Košťál jako šéf Sparty a úspěšný podnikatel prokázal, že je schopen peníze vydělat i získat silné partnery.

Navíc v novém svazovém vedení by měl mít silnou oporu ve stávajícím místopředsedovi Jaroslavu Vackovi, který šéfuje marketingovou firmu STES, a Ladislavu Malém, řediteli Fotbal Trading a předsedovi dozorčí rady České olympijské. Ten by měl být dalším z místopředsedů, v podstatě za Brabce. Moravu by měl jako první svazový místopředseda reprezentovat i nadále Pavel Mokrý. "Umím si představit spolupráci s těmito lidmi," řekl Košťál.

Bez Severýna a Chvály

Vyměnit by se také měly dvě třetiny výkonného výboru. Podle získaných informací by v novém už neměli být z Čech především Václavové Severýn s Chválou. Český šéf Severýn prokázal, že nedokáže řídit tak velký orgán. Pod jeho vedením se vystřídaly čtyři rozhodcovské komise. Neustále dosazuje nahoru svoje kamarády bez ohledu na jejich kvality. Jeho velkým oblíbencem je bývalý sudí Wencl, jenž několikrát vypadl jako nejslabší z nejvyšší soutěže. "Navíc prosazuje svoje zájmy především z Liberecka," uvedl zdroj. Proslavil se i sporem s novinářem, který otiskl jeho řeči o úplatcích, které vedl v letadle. Nástupce Severýna by prý mohl být z jednoho z krajů, které kandidovaly Košťála jako první.

Václav Chvála vládne železnou rukou v Praze. Jeho "poddaní" se ho marně pokusili svrhnout na valné hromadě. Dostal podporu šéfa svazu Jana Obsta a tehdejšího místopředsedy Brabce. Kdo zvedl hlavu, nepřišel o ni, ale o dotace. To byla jeho nejsilnější zbraň. V Praze se bohužel nenašel nikdo, kdo by se mu postavil. Obklopuje se především bývalými sudími. Jeho pravou rukou byl v mnoha věcech do úplatkářské aféry zapletený Draštík," uvedl zdroj. Chvála údajně manipuloval nejen Prahou, ale i Severýnem.

Ve dvoukomorovém systému bude opět záležet na Moravě. Ta má jediného vážného kandidáta - Mokrého, jemuž křeslo místopředsedy vyhovuje. Podle našich informací by se mohl stát šéfem moravského fotbalu Jan Ševčík, odejít by měla "mlčící dvojice" Gajdušek - Fryčák. A prý nedostane podporu ani služebně nestarší člen výkonného výboru Kubíček.

Reklama

Související témata: