Hlavní obsah

Fotbalový klub Bohemians dál marně shání majitele

PRAHA

Zadlužený fotbalový klub Bohemians Praha dál marně shání nového majitele, který by jej vyvedl ze závažných ekonomických problémů. V pátek padla možnost, že by klub koupil jeho bývalý ředitel Emil Kristek, k němuž se v poslední době upínaly naděje fanoušků. Akcie znovu převzal jeden z bývalých majitelů Michal Vejsada, který bude dál hledat kupce. Hráči už se smiřují s tím, že klub končí, a shánějí nové angažmá.

Článek

Kristek v minulých dnech vedl s dosavadním majitelem Jiřím Křížkem intenzivní jednání o odkoupení klubu, ale dnes od svého záměru upustil. Přitom Křížek už ve čtvrtek prohlásil, že dnešní jednání je pro "Klokany" poslední šanci, jak vybřednout z krize.

Najdou Bohemians solventního partnera, který je vyvede z krize?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Kristek měl získat Bohemians za symbolickou korunu, ale zároveň by se musel zavázat, že zaplatí dluhy hráčům a zaměstnancům ve výši necelého miliónu korun a také zhruba deset miliónů jiným fotbalovým subjektům, aby se klub zbavil hrozby postihu od disciplinární komise.

Kamenem úrazu se podle internetových stránek klubu stala skutečnost, že Křížek a další bývalý majitel Vejsada žádali, aby Kristek uhradil i to, co do klubu vložili oni, když zajišťovali jeho nezbytné fungování.

Vzduchem létají milióny

Vejsada požadoval něco přes milión korun hned, Křížek hovořil o několika miliónech s tím, že dluhy budou spláceny postupně, jak to umožní finanční situace klubu. "Kristek nám dnes sdělil, že investoři požadují, abychom se zřekli svých pohledávek, což nemůžeme udělat," řekl Křížek. Dodal, že nový zájemce je pro něj stejným zklamáním, jakým byl Gustav Bubník.

Po dnešním jednání předal akcie Vejsadovi a ten slíbil, že bude dál hledat kupce. Varianta se vstupem ukrajinských majitelů Opavy však podle jeho slov už také patří minulosti.

Bohemians shání nového majitele marně několik už měsíců. Naposledy 7. ledna klub koupil také za korunu Bubník a měl do něj podle smlouvy vložit třicet miliónů korun. Své závazky však nesplnil a akcie se vrátily do rukou Křížka.

Audit vyčíslil dluhy Bohemians

Audit vyčíslil dluhy Bohemians na dvacet milionů korun. Jen jiným klubům a bývalým hráčům a trenérům dluží deset miliónů, za což jim disciplinární komise už odebrala tři body. Když do pondělí své závazky neuhradí, hrozí jim příští čtvrtek další tříbodový odečet. Hráči navíc mohou počítat s tresty za to, že nenastoupili k utkání Tisport Cupu proti Mladé Boleslavi.

Policie také začala znovu prověřovat hospodaření klubu v minulých letech, kdy byl vlastníkem Pavel Švarc. Ten je podezírán, že se dopustil bankovních a leasingových podvodů. Vyšetřovatel si ve čtvrtek z Ďolíčku odvezl účetnictví z let 1999 až 2003.

Hráči už začínají potápějící se klub opouštět. Kapitán Miroslav Obermajer, který ve Vršovicích hrál od žáku, dnes podepsal smlouvu s Českými Budějovicemi. Jihočeský klub za něj nebude nic platit, jen uhradí to, co mu Bohemians dlužili. Podle Křížka je to "dost vysoká částka".

Zaječí úmysly mají i další fotbalisté. "Každý si máme něco najít, v pondělí se asi rozejdeme," prohlásil po schůzce v kabině Štěpán Kolář. Na hledání nového angažmá jim nezbývá moc času. V pondělí totiž skončí přestupní termín. Hráči také v kabině sepsali nejakutnější finanční požadavky, které potřebují k životu a předali je Michalu Vejsadovi. "Musíme zaplatit inkasa a podobné neodkladné věci," zdůvodnil žádost zástupce hráčů Martin Třasák.

Reklama