Hlavní obsah

Straka: Mohu se všem klidně podívat do očí

František Straka absolovoval test, který prokázal, že za posledních šest měsíců nebral drogy. V rozhovoru pro Právo hovoří o svých dalších krocích v tomto případu i ve svém životě.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

František Straka (vlevo) s Karlem Poborským při tréninku za svého působení ve Spartě.

Článek

Testy prokázaly, že jste čistý, cítíte úlevu?

Necítím, nemám důvod. Nikdy jsem v tomto ohledu o sobě nezapochyboval. Věděl jsem, že jsem nevinný, proto jsem s klidným svědomím říkal, že si nechám testovat kteroukoliv část těla včetně vlasů. To jsem také udělal.

Kdy a kde se tak stalo?

Tento proces nějaký čas trvá. Vzorek mi byl úředně odebrán 11. ledna za přítomnosti představitele policie a mého právního zástupce paní docentkou Balíkovou na klinice soudního lékařství v Praze. Existuje na to přesný protokolární postup, který byl dodržen. Nebyl jsem z toho nervózní, věděl jsem, že jiný než negativní výsledek nemůže přijít. Co je to však platné, když jsme si s mými nejbližšími museli prožít skutečné peklo.

Bylo vám však vyčítáno, že jste to měl udělat hned po nařčení a test neoddalovat...

Pokud bych užíval drogu, pak by ve vlasech byla delší čas. Už jsem řekl, že to není tak jednoduchý postup, že si řeknete a hned vám vzorek odeberou. Neměl jsem důvod dělat kolem odebrání nějaké divadlo. Christoph Daum to udělal před televizními kamerami a nakonec se ukázalo, že kokain užíval. Já jsem to udělal bez médií, ale jak vyžaduje zákon, a ukázalo se, že jsem čistý. Pochybovači ať si klidně všechno prověří. Mám svědomí čisté. Mohu se všem klidně podívat do očí, což někteří lidé udělat nemohou.

Kdy vám bylo v tomto období nejhůře?

Když se objevil zmíněný článek, byl to pro mne šok. Věděl jsem, že to je lež a svinstvo, ale jak se tomu můžete bránit... Prostě už to bylo napsáno a musel jsem se s tím prát nejen já, ale především manželka a dcera. To bylo nejhorší, že trpěli moji nejbližší. Ti ale byli i mojí největší oporou.

Budete požadovat satisfakci?

Samozřejmě a do nejmenšího detailu! Ti, kdo tohle napsali a pokusili se mi zničit život a kariéru, musejí pocítit, že neměli pravdu. To není msta, ale zákonný postup, já nejsem mstivý člověk. Oni uvěřili nějakým anonymům, což je jejich chyba. Budeme trvat i na tom, aby uvedli zdroj. Něco takového přeci nemůže zůstat bez trestu. Vždyť takhle by mohl kdokoliv napsat o komkoliv, že bere drogy nebo je pedofil. Jak se má takový člověk bránit? Kus špíny na něm tak jako tak ulpí. To je hrozně nebezpečné a nelze takové lži, které ubližují i rodině, nechat bez trestu.

Máte tušení, kdo za tím vším může být a proč?

Nemám, ale chtěl bych, aby druhá strana zdroj prozradila.

Říkal jste, že o další práci začnete uvažovat, až všechno skončí. Už tedy o něčem uvažujete?

Víte, stálo mě to hrozně moc sil, stejně tak moji manželku a dceru, která chodí do školy. Teď si chceme psychicky odpočinout. Postupně začnu uvažovat o nabídkách, o stáži v Německu a návštěvě bývalého fotbalisty a stále kamaráda Woodcocka v Anglii. Na fotbal jsem nezanevřel, na Spartu už vůbec ne. V trenérské práci budu určitě pokračovat, ale nedávám si teď nějakou časovou hranici.

Lze na této aféře najít vůbec něco pozitivního?

To těžko, ale poznáte, kdo je kdo. Na koho se můžete spolehnout, kdo vás podrží, kdo jsou přátelé a kdo ne. Svým způsobem mě to posílilo. Straka nepadl na kolena, jak si někdo přál. Straka tu je a jednou se vrátí i do Sparty.

Reklama

Související témata: