Hlavní obsah

Bohemka druhou ligu zřejmě nedohraje

Druhou fotbalovou ligu bude na jaře hrát s největší pravděpodobností jen patnáct týmů. Majitel Bohemians Michal Vejsada v sobotu prohlásil, že jeho klub do jarní části nenastoupí. Zároveň uvedl, že jedná o tom, aby Bohemians mohli ihned pokračovat ve třetí nejvyšší soutěži. V tom případě by se musel spojit s některým jejím nynějším účastníkem.

Článek

"Dnes to byl poslední zápas Bohemky," řekl Vejsada novinářům na utkání Tisport Cupu. V pátek převzal sto procent akcií Bohemians, kteří mají dluhy ve výši 40 miliónů korun.

V pondělí má klub zaplatit 10 milionů, které dohromady dluží bývalým hráčům i trenérům, a také dalším celkům, jinak mu arbitráž ve čtvrtek odebere tři body. Jednou už jej takto potrestala a činila by tak zhruba jednou za měsíc, dokud by "klokani" dluhy nesplatili. "Nemám z čeho zaplatit. To by se musel stát zázrak. Na devadesát devět procent se odhlásíme z druhé ligy," řekl Vejsada.

Vejsada slibuje, že klub nezanikne

Ředitel ligy Ivo Lubas zatím nechtěl předjímat, jaké kroky podnikne. "Až to přijde, budeme to řešit," uvedl Lubas. Oficiálně by odhlášení Bohemians měl mít na stole v pondělí.

Svazová licenční komise navíc před pár dny zamítla udělit klubu na jarní sezonu licenci, která je podmínkou pro start v první nebo druhé lize.

Vejsada uklidňoval fanoušky, kteří na dnešní zápas přišli v černém, že Bohemians pojedou dál. "Nedovolím, aby klub zmizel byť jen na týden z fotbalové mapy," dušoval se. V Bohemians působí od osmi let, věnoval se řeckořímskému zápasu, hrál fotbal. "Jednáme o spojení s pražským týmem ze třetí ligy. Zůstaneme profesionálním klubem, chceme se co nejdřív vrátit zpátky," naznačil, že bude kontaktovat některý z výše postavených klubů.

Nejpravděpodobnější je varianta sloučení s Břevnovem, který přišel o hřiště. Účastníci třetí ligy licenci nepotřebují. Jen by se s Bohemians musel dohodnout na změně názvu, což řády povolují. "Je to otázka týdne," řekl majitel, který nepochybuje, že do začátku jarní části ČFL náležitosti vyřídí.

Hlavní je očistit jméno

Klub jde v pondělí do konkurzu, poslední šance na záchranu padla v pátek, kdy zkrachovala jednání s Emilem Kristkem. "Zájemců o Bohemku je spousta, ale o čistou Bohemku," zdůraznil Vejsada. Očistit jméno je prý jeho hlavním cílem pro další dny. "Zvládnu to za týden," prohlásil. Hráči si od pátku hledají nové angažmá. Ti, co zůstanou, pravděpodobně přejdou do nového týmu. Zelenobílí nechávají své hráče zájemcům zadarmo s tím, že převezmou jejich závazky. To je případ kapitána Miroslava Obermajera, jenž v pátek odešel do Českých Budějovic.

Vlastníkem názvu Bohemians je tělovýchovná jednota, která finanční potíže nemá, vlastní i pozemky, na nichž stojí vršovický stadion. Vejsada věří, že jednota zachová klubu přízeň. "Kdyby chtěla, už dávno místo stadionu postaví supermarket," dodal.

Sám má podle svých slov čisté svědomí. "Klub je na mizině kvůli panu Švarcovi, který jej zničil za čtyři roky. Já už jsem pak moc zachránit nemohl," brání se podnikatel.

Švarc je podezřelý z toho, že se během působení v Ďolíčku dopustil bankovních a leasingových podvodů. Policie nyní znovu prověřuje hospodaření klubu v minulých letech.

Reklama