Hlavní obsah

Komory pravděpodobně vydrží, název snad nikoliv

PRAHA

Celkem 202 delegátů bude volit na valné hromadě Českomoravského fotbalového svazu nového předsedu, místopředsedy, členy výkonného výboru, členy komisí odvolací a revizní i arbitrážní. Už nyní je jasné, že v Národním domě na pražském Smíchově bude v pátek 15. dubna pořádně dusno.

Článek

Zatímco probíhají valné hromady od okresů po kraje, na nichž se volí delegáti, zájemci o funkce předsedy, místopředsedů a členů výkonného výboru sbírají podporu, aby mohli být oficiálně kandidováni. Musí to být do 24. března, o den později stávající výkonný výbor kandidátky uzavře a vyhlásí, alespoň do valné hromady. "Ta může vše, takže případně i přijmout kandidaturu, která by vzešla z pléna," zdůraznil generální sekretář ČMFS Petr Fousek.

Někteří už oficiální kandidaturu mají. První byl Vlastimil Košťál. Další o ni usilují. Nutné jsou buď delegace dvou krajů, čtyř okresů, nebo sedmi klubů od divizí výše. Dochází k různým jednáním na různých místech, konspiruje se, slibuje, někde i vyhrožuje, počítá, kalkuluje, spekuluje. Zkrátka kují se pikle obvyklé i neobvyklé, jen doufejme, že se neuplácí...

Nešťastná třináctka

Valné hromady se kromě delegátů s hlasem rozhodujícím zúčastní i nedelegovaní členové odstupujícího výkonného výboru a šéfové komisí. Ti mají hlas poradní. Nově zvolený výkonný výbor by jako jednu z prvních záležitostí měl jmenovat předsedy komisí, které nebyly voleny přímo na valné hromadě, a generálního sekretáře, případně je potvrdit ve funkcích. Rozhodující hlas má celkem 202 delegátů, ale protože například předseda musí být zvolen nadpoloviční většinou z moravské i české komory, nehrozí tak při sudém počtu hlasujících remíza.

Výkonný výbor bude opět třináctičlenný, což není optimální počet a potřebám fotbalu neodpovídá ani jeho složení. Daleko akčnější by byl ve složení předseda, dva až tři místopředsedové a šéfové nejdůležitějších svazových komisí (licenční, arbitrážní, odvolací a revizní, disciplinární, rozhodčích a delegátů), možná zástupce řízení profesionálního fotbalu, pokud to nebude jeden z místopředsedů. Reprezentaci zastupuje sám předseda, pod něhož logicky spadá.

Fotbal by pak měl, co se týká soutěží, kopírovat státoprávní uspořádání. Také nejvyšší profesionální soutěž by měla být samostatná a ve výkonném výboru by měla svého zástupce. Na valné hromadě mají se 129 rozhodujícími hlasy Češi jasnou převahu, ale Moravané, ač jejich komora čítá 73 rozhodujících hlasů, mohou především volbu předsedy nebo úpravu stanov zablokovat a udělat z valné hromady drama a nekonečný maratón dohadovacích řízení. V nich samozřejmě žádají za vstřícný krok ústupek, většinou v podobě funkce šéfa nějaké komise.

Kapři si sami rybník nevypustí

Tento systém nazývá služebně nejstarší člen výkonného výboru ČMFS Jiří Kubíček za výraz demokracie a bojuje za jeho zachování, protože: "Kapři si sami rybník nevypustí," jak říká. Neplést ovšem Kubíčkovy kapry s kapry bývalého sudího Zejdy. Jedná se o zcela odlišný druh "ryby". Nicméně dvoukomorový systém víc než demokracii nabízí možnost: "Kupčení s funkcemi," jak to nazval kandidát na funkci předsedy svazu Vlastimil Košťál.

Pokud si tedy moravští delegáti nehodlají vypustit svůj rybník, měli aby alespoň v intencích logiky v zemi, která je součástí Evropské unie, změnit název svazu. V zahraničí je vnímán jako Fotbalový svaz České republiky, možný je i Fotbalový svaz Česka nebo Český fotbalový svaz. Valná hromada přímo na místě může rozhodnout o změně stanov a z nich vyplývající změně názvu.

Páni delegáti, udělejte tento krok kvůli dobrému jménu svojí země a jejích fotbalových reprezentantů. Není jednoduché vysvětlovat třeba Němcům nebo Belgičanům, ale i dalším, proč máme tak krkolomný název svazu. Zejména Němci se tím baví či spíš pokyvují hlavami a s úsměvem na rtech vám začnou vypočítávat, jak by se musel jmenovat jejich svaz, kdyby se v názvu měly objevit všechny spolkové nebo historické země na území Německa. Jsme tím "Českomoravským" (stejně v něm chybí ještě Slezsko, takže to je stejně neúplná zpitvořenina) v zahraničí trapní.

Reklama