Hlavní obsah

Koruna fotbalového krále opět pro Nedvěda

PRAHA

Stejně jako loni i letos si na pražském Žofíně přišel pro korunu pro nejlepšího fotbalistu uplynulé sezóny Pavel Nedvěd. Záložník turínského Juventusu ovládl jubilejní čtyřicátý ročník ankety před liverpoolským Milanem Barošem a Petrem Čechem z Chelsea. Nejlepším trenérem roku byl vyhlášen reprezentační kouč Karel Brückner.

Foto: archiv

Pavel Nedvěd

Článek

Dvaatřicetiletý Nedvěd úspěšně obhájil loňské vítězství, celkem získal trofej pro nejlepšího českého fotbalistu už počtvrté a od rekordmana v počtu vyhraných anket Ivo Viktora jej dělí jeden titul.

"Hráč, který se vzdá reprezentačního dresu, se vlastně vzdá i velkého snu. Myslel jsem, že to letos získá některý z mladých dravců, Milan Baroš nebo Petr Čech. Opravdu jsem ocenění nečekal. Chtěl bych poděkovat trenérům a hlavně spoluhráčům, protože loňské Euro bylo největším zážitkem v mé kariéře," řekl Nedvěd a sál odměnil jeho slova dlouhým potleskem.

Baroš nejoblíbenějším hráčem

Se ztrátou 601 bodu skončil na druhém místě Milan Baroš. Kanonýrovi Liverpoolu i reprezentace v souboji s obhájcem Nedvědem nepomohla v hlasování ani trofej pro nejlepšího kanonýra evropského šampionátu v Portugalsku, díky níž patřil podle některých expertů k hlavnímu favoritovi právě on. Baroš oslovil v průběhu přímého přenosu nejvíc diváků, kteří jej 450 tisíci zaslaných sms zpráv vybrali jako nejoblíbenějšího hráče.

Na třetí místo se vyšplhal čerstvý rekordman anglické Premier League v neprůstřelnosti, brankář londýnské Chelsea Petr Čech. "Loňská sezóna byla mou dosud nejúspěšnější v kariéře. Přeji celému českému sportu, aby ten letošní rok byl podobně úspěšný pro nás pro všechny," reagoval na ocenění dvaadvacetiletý gólman, na jehož kontě v nejvyšší anglické soutěži se skví dvacet vychytaných nul.

Těsně pod stupni skončil rekordman v počtu reprezentačních startů a tahoun pražské Sparty Karel Poborský, který byl jediným vyslancem domácí fotbalové soutěže mezi finálovou desítkou. Stejně jako v loňském hlasování ale Poborský získal cenu pro osobnost domácí ligy.

Kdo volí nejlepšího českého fotbalistu?
reprezentační kouč a jeho asistenti
trenéři mládežnických výběrů
trenéři a asistenti z 1. ligy
trenéři z 2. ligy
reprezentanti a prvoligoví fotbalisté

Jun talentem roku

Cesta na evropský šampionát a následující spanilá jízda do semifinále turnaje v Portugalsku vynesla na trůn nejlepšího trenéra uplynulého roku reprezentačního kouče Karla Brücknera. "Dostal jsem pokyn co mám říkat. Hlavně mám být stručný. Jednou jsem se takhle rozpovídal nad banální otázkou a skončil jsem u taktické přípravy," komentoval se smíchem Brückner své ocenění.

"Děkuji své rodině, realizačnímu týmu, samozřejmě a hráčům a hlavně svým voličům. Je vidět, že mají vkus," dodal reprezentační lodivod před pobaveným publikem.

Cenu Talent roku převzal nejlepší střelec podzimní části nejvyšší fotbalové soutěže, sparťan Tomáš Jun.

Fotbalista roku 2004
1. Pavel Nedvěd (Juventus)4817 bodů
2. Milan Baroš (Liverpool)4216
3. Petr Čech (Chelsea)3636
4. Karel Poborský (Sparta)2261
5. Tomáš Rosický (Dortmund)
6. Marek Jankulovski (Udine)2152
7. Jan Koller (Dortmund)1789
8. Tomáš Galásek (Ajax)1545
9. Tomáš Ujfaluši (Fiorentina)977
10. Marek Heinz (Mönchengladbach)668
Trenér roku
1. Karel Brückner (reprezentace ČR)208
2. Vlastislav Mareček (Teplice)60
3. František Komňacký (Ostrava)49
4. František Straka (Sparta)32
5. Petr Uličný (Olomouc)31
Talent roku
1. Tomáš Jun (Sparta Praha)165
2. Tomáš Sivok (Sparta Praha)118
3. Roman Hubník (Olomouc)34
4. Václav Svěrkoš (Mönchengladbach)27
5. Martin Latka (Slavia Praha)15
Osobnost ligy
1. Karel Poborský (Sparta Praha)586
2. Pavel Kuka (Slavia Praha)257
3. Jaromír Blažek (Sparta Praha)198
4. Radek Látal (Ostrava)78
5. Václav Koloušek (Slavia Praha)77

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín