Hlavní obsah

Hašek se pustí do boje o křeslo šéfa ČMFS

PRAHA

Ivan Hašek bude kandidovat na funkci předsedy Českomoravského fotbalového svazu. "Skutečně jsem se tak po delším zvažování rozhodl a svoji kandidaturu oznámím příští týden. Teď nechci sdělovat žádné podrobnosti," řekl v pátek Právu bývalý reprezentant.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ivan Hašek

Článek

Bývalý kapitán Sparty a reprezentace, dvojnásobný Fotbalista roku, ale také úspěšný trenér, má zkušenosti i z funkcionářské práce. Po skončení hráčské kariéry a návratu z japonského angažmá, působil na sekretariátu Sparty a poté zastával funkci generálního sekretáře ČMFS.

Tehdy o něm hovořil jako o svém nástupci ve funkci předsedy svazu František Chvalovský. "Má jméno, právnické vzdělání, fotbal zná z několika úhlů, umí vystupovat a hovoří dobře několika jazyky," říkal o Haškovi někdejší šéf českého fotbalu.

Jejich cesty se pak rozešly. Hašek se stal asistentem trenéra reprezentace Chovance a posléze úspěšně působil na lavičce Sparty, odkud zamířil na zahraniční trenérská angažmá. Chvalovský musel opustit funkci předsedy svazu a jeho kauzou, týkajících se dluhů, se má ještě letos zabývat soud.

Chvalovského podpora

Ve fotbalových kuloárech se však mluví nahlas o tom, že Haška podporuje právě Chvalovský a hledá mu podporu nejen ve fotbalovém hnutí, ale i u různých podnikatelských subjektů. Haška by prý rád viděl na Strahově nejen bývalý boss, ale například i šéf Sazky Hušák.

"Pochopitelně vedu různá jednání, ale nebudu komentovat s kým. To neříká nikdo z potencionálních kandidátů," odmítl se vyjádřit ke spekulacím Hašek.

Chvalovského podpora by mu asi u mnoha delegátů byla spíš k tíži než ku prospěchu. Zejména na Moravě se obávají návratu "starých pořádků" i osob, které skončily s pádem Chvalovského.

Němeček o kandidatuře vážně uvažuje

Hašek by ale, na rozdíl od Sehnala, Knechta, Kvasnici nebo Druláka, mohl mít i bez spojení s Chvalovským solidní podporu a mohl by se stát hlavním protikandidátem šéfa reprezentace Košťála, který ho v roce 1999 přivedl na lavičku Sparty. Zatím se konkrétně nevyjádřil další potencionální kandidát, stávající místopředseda Mokrý.

Hašek odmítá spekulaci, že by se spojil se svým bývalým spoluhráčem Václavem Němečkem, jenž by tak nekandidoval. "Nesmysl, pokud vím, Vašek kandidaturu vážně zvažuje," řekl Hašek.

"S Ivanem jsme rozhodně žádnou dohodu neuzavřeli ani nevytvořili koalici. Skutečně vážně zvažuji svoji kandidaturu, na její oznámení mám ještě čas," řekl Právu Němeček.

Volba nového předsedy se uskuteční na valné hromadě 15. dubna. Svaz v lednu rozhodl, že jména kandidátů budou oficiálně zveřejněna až 25. března, aby měli všichni rovnocenné podmínky.

Reklama