Hlavní obsah

Licenční komise rozhodne o osudu Bohemians

Už v úterý bude fotbalový klub Bohemians Praha vědět, jestli dohraje sezónu ve druhé lize. O osudu týmu, který je sužován finanční krizí, na svém zasedání rozhodne licenční komise, která klubu může před jarní částí sezony odejmout profesionální licenci. Verdikt komise očekávají také prvoligové kluby v Blšanech, Opavě a druholigovém Hradci Králové, avšak celé trio shodně počítá s kladným rozhodnutím.

Foto: internet

DEFAULT TITLE

Článek

Komise rozhoduje o udělení profesionálních licencí, bez kterých kluby v první a druhé lize hrát nemohou. Všechny čtyři zmíněné kluby měly v rámci opětovného řízení do poloviny února licenční komisi předložit doklady o zlepšení svého hospodaření. Zatímco Blšany, Opava a Hradec Králové věří, že komisi přesvědčily a licence jim odebrána nebude, v Bohemians se zdá být situace dál kritická.

Na vršovický klub se slavnou tradicí byl už na začátku února prohlášen konkurz, podle arbitrážní komise mají "Klokani" uhradit fotbalovým subjektům deset milionů korun. Strašák odebrání profesionální licence se ale zdá být neodvratný, protože klub podle všeho dluhy uhradit nehodlá.

"Kdybych teď uhradil arbitráže, tak přijdou třeba z plynáren, že jsem upřednostnil jiného věřitele a dají mě k soudu. Prostě bych tím porušil zákon, ale fotbalové normy to po mně vyžadují," citoval internetový server Virtuální ďolíček správce konkurzní podstaty Vladimíra Humla. "Ale Bohemka má v současnosti mnohem víc věřitelů i z nefotbalového prostředí a já prostě podle zákona nemůžu upřednostnit věřitele," dodal Huml.

Co čeká Bohemians?

Jaký osud by potkal klub, který by před startem jarní části soutěže licenci neobdržel? Týmy z první a druhé ligy by byly přeřazeny do třetí nejvyšší soutěže (ČFL, MSFL) a k tomu by navíc musely zaplatit pokutu, která podle šéfa komise Stanislava Rýznara "několikanásobně překročí výdaje klubu pro zbytek sezóny".

Kdyby takto postižený klub pokutu svazu neuhradil, pak by klesl až do nejnižší třídy svého okresu. Ve skutečnosti to znamená, že by se klub propadl na úplné dno. Nelze totiž předpokládat, že by zadlužený celek sehnal další mnohamilionové sumy na zaplacení finanční sankce.

Ve třech zbývajících klubech se prý odebrání licence nebojí. K úternímu jednání komise vzhlížejí v Blšanech, Opavě i Hradci Králové s optimismem.

Blšanští sice nedávno tvrdili, že se všech dluhů také díky prodeji tří klíčových hráčů zbavili. Dnes ale na povrch vyplula skutečnost o nesplacené pohledávce ve výši 760.000 korun vůči Plzni. Ta totiž požaduje vyplacení podílu na přestupu obránce Jana Velkoborského do Ostravy. Záložník Radek Šelicha navíc po klubu požaduje vyplacení 300.000 korun.

V Blšanech panika nezavládla

V Blšanech ale panika nezavládla, výkonný ředitel blšanského klubu Jindřich Rajchl prý šéfa licenční komise Rýznara o všem v předstihu informoval a nemá obavy z toho, že by klub o licenci přišel. "Navíc jsme doložili, že další peníze k nám mají dorazit. Od Liberce milionový doplatek za přestup Filipa Dorta a čtyři miliony z Brna za Luďka Zelenku," řekl Rajchl.

Také ligová Opava žije ve víře, že komise neshledá žádné závažné důvody pro odebrání licence. "S panem Rýznarem jsme si minulý týden řadu věci vyjasnili, předložili jsme všechny náležitosti a podklady a věříme, že licenci se nám podaří obhájit. Byl by to velice důležitý krok k další stabilizaci klubu," uvedl generální manažer Slezského FC Bohumír Vojtovič. Doufá, že před fotbalovým tribunálem Opavě pomůže i podpora tamního magistrátu, oddlužení klubu i částečně smazání finančních závazků vůči zaměstnancům.

Pryč z nejhoršího je prý i druholigový královéhradecký klub. Hradeckým fotbalistům pomohla finanční injekce z městského zastupitelstva. Na jeho nedávném zasedání bylo rozhodnuto o desetimilionové dotaci fotbalovému klubu. "Je to zcela zásadní věc, klíčový okamžik pro celý hradecký fotbal. Jaro díky takovému příspěvku bez potíží dohrajeme a během následujících měsíců získáme prostor pro další jednání," řekl předseda klubu Vladimír Voda.

Reklama