Hlavní obsah

Blatter diskutoval s Barošem a Kollerem o mrtvém ofsajdu

Také s českými reprezentačními útočníky Milanem Barošem a Janem Kollerem diskutoval o pravidlu "mrtvého" ofsajdu šéf Mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blater. Tomu se nelíbí současné zmatky a nejednota při jeho posuzování a hodlá vnést do případu nové pořádky. Pravidlová komise FIFA bude o ožehavém pravidle znovu diskutovat 26. února na mítinku v Cardiffu.

Foto: PRÁVO/Radim Kijonka

Milan Baroš diskutoval ve VIP-zóně v Celje se Seppem Blatterem o mrtvém ofsajdu - ilustrační foto.

Článek

Některým trenérům se prý nelíbí to, že mužstva na "mrtvé" ofsajdy doplácejí. A Blatter se nyní vyptává i hráčů samotných, co si o pravidlu myslí. Když osobně minulou středu přihlížel přátelskému utkání v Celji mezi Slovinskem a Českou republikou, zašel také za duem českých elitních útočníků Barošem a Kollerem. "V poločase jsme byli vystřídaní, tak jsme s Dinem zašli do 'vipky' a tam se nás Blatter na mrtvý ofsajd vyptával," vzpomínal Baroš na setkání s prvním mužem světového fotbalu.

Útočník anglického Liverpoolu Blatterovi prý odpověděl, že v případě posuzování sporných ofsajdů záleží pokaždé na dané situaci. "Řekl jsem mu, že je to většinou těžké. Osobně si myslím, že pokud je někdo v ofsajdu, ale úplně mimo hru někde u lajny, tak by se ve hře mělo pokračovat a útočnou akci určitě nezastavovat," řekl Baroš.

"Ale pokud někdo je v mrtvém ofsajdu 15 metrů a vzápětí se zapojí do hry a využije toho, tak bych to pískal určitě. Takhle nám třeba loni na Euru dal gól Van Nistelrooij," připomněl třiadvacetiletý útočník trefu obávaného nizozemského střelce v utkání základní skupiny v Aveiru. Tehdy český tým smazal dvoubrankovou ztrátu a také s Barošovým gólovým přispěním oslavil památnou výhru 3:2.

Sám Blatter opakovaně tvrdí, že by zrušení pravidla o "mrtvém" ofsajdu útočnému fotbalu rozhodně pomohlo. "Když hráč, který dostane míč, nebude v ofsajdu, potom by v něm neměl být nikdo," tvrdil Blatter. "Zjednodušilo by to i práci rozhodčím: v ofsajdu by mohl být jen ten hráč, který přijímá přihrávku," dodal osmašedesátiletý švýcarský funkcionář.

Reklama