Hlavní obsah

Henry volá po větším potírání rasismu

fly, INTSport.cz

Francouzský útočník londýnského Arsenalu Thierry Henry vyzval k aktivnějšímu boji při potírání rasismu na fotbalových stadiónech. Henry je tváří reklamní kampaně firmy Nike, která má změnit postoje lidí ohledně rasismu. Francouz podpořil forvarda Barcelony Samuela Etó'oa, který byl během víkendového zápasu v Zaragoze vystaven rasistickým urážkám.

Článek

S jednáním příznivců domácího Realu se loňský nejlepší fotbalista Afriky vypořádal po svém. Zatancoval opičí taneček, kterým oplatil příznivcům Zaragozy rasistická hesla. "Ta situace byla nanejvýš ostudná," nechápal chování diváků Henry. "Viděl jsem Samuelovu akci a musím uznat, že udělal dobrou věc. Někteří lidé se snad nad svým chováním zamyslí," dodal na internetových stránkách soccernet.com.

Fanoušci si musejí uvědomit, že se podobným způsobem nesmějí chovat. Náš postoj musí být naprosto jednoznačný a musí pomoct dětem uvědomit si, že takto se chovat nemají.

Dá se podle vás rasismus z fotbalových stadiónů vymýtit?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Henry nastoupil v charitativním zápase Fotbal pro naději, ve kterém se střetl výběr útočníka Barcelony Ronaldinha s jedenáctkou forvarda AC Milán Andreje Ševčenka. Na barcelonském stadiónu Nou Camp se fotbalisté snažili získat prostředky na pomoc obětem prosincových vln tsunami v Asii.

Henry přiznává, že neštěstí postavilo fotbal do úplně jiných souvislostí. "Je neuvěřitelné, co dokázaly tsunami způsobit. Musíme začít přemýšlet o tom, co se v současném světě děje. Byl jsem naprosto šokovaný, neměl jsem slov."

"Lidé mluví tak moc o fotbale, až se to stává směšným. Přitom podobná neštěstí nás zasáhnou mnohem víc. Zůstal jsem úplně jako opařený a beze slov, když jsem v televizi sledoval lidi, bojující ve vlnách o své životy," říká francouzský kanonýr.

"Vždycky jsem si uvědomoval, že fotbal je v našich životech nedůležitý. A nepotřeboval jsem k tomu podobné události," uzavírá Thierry Henry.

Reklama