Hlavní obsah

Kamerunec Eto'o je opět nejlepším fotbalistou Afriky

Nejlepším fotbalistou Afriky byl vyhlášen stejně jako loni kamerunský reprezentant Samuel Eto'o. Útočník Barcelony dostal v anketě afrických funkcionářů přednost před útočníkem Pobřeží slonoviny a Chelsea Didierem Drogbou a nigerijským záložníkem Jay Jayem Okochou z anglického Boltonu.

Foto: sports.yahoo.com

Kamerunský fotbalista Samuel Eto'o

Článek

"Je to ta největší pocta, jaké se může africký fotbalista dočkat. Jsem proto velice rád, že jsem ji získal hned dvakrát za sebou," řekl čtyřiadvacetiletý Eto'o, který obdržel 116 hlasů. Pro Drogbu se vyslovilo 90 hlasujících a Okocha dostal 63 hlasů.

Nejlepší střelec španělské ligy Eto'o přiznal, že cenu očekával více než loni. "V Barceloně jsem moc spokojený a prožívám ty nejlepší fotbalové chvíle. Ale fotbal v Africe se každým rokem zlepšuje a stále mi stoupá konkurence," dodal.

Výsledky ankety byly v úterý vyhlášeny v jihoafrickém Durbanu, Eto'o však na pódiu chyběl. Rozhodl se neriskovat dlouhou cestu před víkendovým utkáním se svým bývalým klubem Mallorkou, navíc vzápětí čeká Barcelonu náročný zápas Ligy mistrů proti Chelsea. V úterý večer nastoupil Eto'o v Barceloně v utkání hvězd na pomoc obětem tsunami.

Za 34 let, během nichž se nejlepší fotbalista Afriky vyhlašuje, dokázali titul obhájit jen čtyři hráči. Před Eto'em se to povedlo Abedi Pelému z Ghany, Georgi Weahovi z Libérie a Hadji Dioufovi ze Senegalu.

Nejlepším týmem loňského roku se stali Tunisané, kteří vyhráli mistrovství Afriky. Cenu pro trenéra si odnesl Okey Emordi, jenž s nigerijským klubem Enyimba obhájil titul v africké Lize mistrů. Nejhezčí gól roku 2004 dal podle hlasujících Jihoafričan Benni McCarthy z Porta.

Reklama