Hlavní obsah

TÉMA: Pomohlo by fotbalu zavedení techniky?

PRAHA

Poslední dobou se stále častěji vynořují hlasy, žádající zavedení technických pomůcek během fotbalových utkání. Najde se hodně příznivců, žádajících radikální změny, stejně jako odpůrců, kteří nic měnit nechtějí. Fotbaloví arbitři jsou často pod palbou připomínek po nepřesných rozhodnutích a je jasné, že pokrok se zastavit nedá. Sport.cz pro vás připravil shrnutí technických možností, o kterých se nejčastěji spekuluje.

Foto: internet

Technika by například usnadnila spolupráci pomezních rozhodčích s hlavním.

Článek

Zejména v Anglii se o využití techniky mluví stále častěji. Premier league patří k nejsledovanějším fotbalovým soutěžím na světě, a tak v ní samozřejmě proudí značné množství financí. A kde se jedná o velké peníze, tam se dají čekat potíže.

Každý bod je cenný a jakákoliv sporná situace přináší množství diskuzí, zejména s rozhodčími přímo na hrací ploše. To už odmítlo tolerovat vedení soutěže a šéf arbitrů Keith Hackett varoval kluby, že za přehnané diskuze se sudími mohou dostat pokutu až 250 tisíc liber (takřka 11 miliónů korun). Podle Hacketta bylo poslední kapkou extempore Wayna Rooneyho, jenž v ostře sledovaném duelu Arsenal - Manchester United počátkem února neustále diskutoval se zkušeným arbitrem Grahamem Pollem.

Pomohlo by zavedení technických pomůcek fotbalu?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Slavný Manchester byl v centru dohadů už o měsíc předtím. Během duelu s Tottenhamem vsítil hostující Pedro Mendez regulérní gól, když jeho dalekonosnou střelu v poslední minutě za bezbrankového stavu gólman Carroll neudržel a míč mu proklouzl za brankovou čáru. Protože to ale pomezní rozhodčí nepostřehl, pokračovalo se ve hře. Podobné situace by šlo odstranit používáním videa, s jehož pomocí by inkriminovanou situaci mohl hlavní sudí zpětně a správně posoudit.

Videorozhodčího už dlouhá léta využívají například v hokeji. Při řešení sporných situací je videozáznam neocenitelným pomocníkem. Otázkou zůstává, jakým způsobem by se řešila časová ztráta. V hokeji je hra přerušena, takže herní čas není zkrácen. Ve fotbale by bylo potřeba zavést pro rozhodčí možnost přerušit utkání do doby, než se po konzultaci se sudím u videa rozhodne.

Řešením situací, podobných té ze utkání Manchester - Tottenham, by mohlo být i použití senzoru v míči, který by společně se snímači v brankové konstrukci signalizoval přechod míče za brankovou čáru. V moderní době, plné převratných technologií, jistě ne nemožný krok...

Ofsajd bude hlídaný technikou stíhaček

Další oblastí, která by se mohla dočkat technického vylepšení, je pravidlo o postavení mimo hru. Unikátním způsobem se situaci rozhodli řešit ve Švédsku. Pohyb hráčů a míče na hřišti už v jarní části letošního ročníku chtějí sledovat podobným zařízením, jaké se využívá ve stíhačkách Gripen.

Systém leteckého vyhodnocování pozemní situace, vyvinutý dodavateli a společností SAAB Dynamics, bude prostřednictvím párových kamer rozmístěných na čtyřech místech nad hřištěm v centrálním počítači sledovat všechny pohyby na hrací ploše. Ocitne-li se některý hráč v ofsajdu, upozorní systém okamžitě rozhodčího prostřednictvím vibrací elektronického náramku, který bude mít sudí na ruce.

Novinka bude prodávána v balíčku, zahrnujícím veškeré vybavení a servis. Nepůjde však o levnou záležitost - jen kamery stojí až 400 000 švédských korun (1,4 miliónu Kč) pro jeden stadión.

Komunikaci mezi rozhodčími už testovali

Nejjednodušším způsobem, jak omezit chybná rozhodnutí, by bylo zlepšení komunikace mezi trojicí (čtveřicí) arbitrů. Ti jsou na hřišti rozmístěni a v případě porušení pravidel by mohl nejbližší sudí informovat hlavního pomocí techniky o přestupku či případném potrestání kartou.

Něco podobného už arbitři dokonce zkoušeli. V praporku měli umístěný vysílač, po jehož aktivaci hlavnímu sudímu pomezní signalizovali přestupek. Zařízení testoval i jeden z nejlepších českých rozhodčích posledního desetiletí Evžen Amler. Civilním povoláním vědec z Ústavu biofyziky lékařské fakulty pražské UK ukončil rozhodcovskou kariéru v květnu loňského roku.

Možností pro zpřesnění rozhodování je mnoho, které se ale prosadí, ukáže až čas. Je ale jasné, že technický pokrok se zastavit nedá a je jen otázkou času, kdy i nejpopulárnější světová hra otevře svou náruč technickým pomocníkům.

Co by mohli rozhodčí využívat:
VideoNa tribuně by seděl čtvrtý arbitr, který by sporné situace konzultoval s videozáznamem.
RadiokomunikaceSudí by se mezi sebou mohli dorozumívat pomocí vysílaček.
Technikou hlídaný ofsajdSporné situace ohledně postavení mimo hru by byly minulostí.
Signalizace brankySignál by oznámil přechod míče za brankovou čáru.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín