Hlavní obsah

Korupci v českém fotbale poprvé řešil soud

NYMBURK

Korupci ve fotbale v úterý poprvé v historii řešil soud. Při hlavním líčení u Okresního soudu v Nymburce se z přijímání úplatků zodpovídali dva fotbaloví rozhodčí, kteří za úplatu 500 Kč měli slíbit ovlivnění zápasu v 3. B soutěži na Nymbursku. Obvinění sudí vinu odmítají.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Fotbaloví rozhodčí Josef Lorenz (vlevo) a Václav Šulc před soudem v Nymburku.

Článek

"Nikomu jsem nenadržoval. Jsem férový chlap," hájil se u soudu první z rozhodčích Josef Lorenc. Peníze si však vzal. Před utkáním ho oslovil kapitán fotbalového mužstva Libice nad Cidlinou Radek Váňa s redaktorem ČT, aby jim pomohl. Rozhodčí nastavil šest minut a v poslední minutě za stavu 3:3 odpískal spornou penaltu pro Libici. Ta pokutový kop proměnila a sudí utkání okamžitě ukončil.

"Byl jsem nějaký rozrušený. Peníze jsem dostal po zápase, myslel jsem si, že jde o peníze za odpískané utkání. Když jsem zjistil, že je to úplatek, chtěl jsem je vrátit, ale kapitána vítězného celku jsem už nenašel," řekl Lorenc.

Šulc: Byla to pomsta

Druhý obviněný sudí Václav Šulc měl pro změnu slíbit dohodu s jiným rozhodčím a ovlivnit tak zápas ve prospěch Libice nad Cidlinou. I on vzal úplatek 500 Kč. "Říkal jsem si, asi mají na rozhazování. Zpětně si myslím, že to byla pomsta, chtěli mě dostat."

Oba obžalovaní pak shodně s obhájcem Radkem Bechyně u hlavního líčení zpochybňovali pořizovaný videozáznam předávání úplatků, který dokumentovala a odvysílala ČT. "Nesedí obraz se zvukem, každý si může sestříhat, co chce," mínil Lorenc. Bechyně pak uvedl: "Mí klienti úplatek nevzali, dostali oficiální peníze."

Váňa, který celou kauzu vyprovokoval, označil oba rozhodčí za lháře. "Řekl jsem mu, že potřebujeme vyhrát. V prodloužení nám evidentně připískával. Penaltu si vymyslel." Podle něj berou rozhodčí úplatky už v okresní soutěži.

Soudce Václav Krejčík hlavní líčení odročil do konce měsíce. Právu se nicméně svěřil, že částka 500 Kč je směšná. "Pokud se trestného činu dopustili, je otázkou, proč to dělali."

Na případ upozornil před rokem a půl kapitán týmu Libice nad Cidlinou, když po Lorencovi a Šulcovi chtěl, aby za 500 korun pomohli v zápase jeho týmu. Předávání peněz přitom natočil skrytou kamerou reportér České televize, který se vydával za sponzora týmu.

Dalším trestním senátům práce teprve začne

K soudu míří i první část rozsáhlé korupční aféry v první fotbalové lize, na 8. dubna totiž kroměřížský soudce Karel Rašín nařídil začátek hlavního líčení s deseti obžalovanými v kauze klubu Synot Uherské Hradiště. Důkazy podle policie usvědčují z podplácení a návodu k podplácení majitele společnosti Synot Ivo Valentu a bývalé funkcionáře Jaroslava Hastíka a Igora Štefanka.

Hastík spáchal podle obžaloby trestný čin podplácení v pěti fotbalových zápasech, v jednom případě společně s Igorem Štefankem. Ivo Valenta se měl dopustit návodu k trestnému činu podplácení, a to ve dvou utkáních. Rozhodčí Václava Zejdu, Stanislava Hrušku, Jaroslava Hlaváče, Josefa Dvořáčka, Bohuslava Krátkého, Eduarda Cichého a Petra Řehoře viní obžaloba z přijímání úplatku. Jaroslav Hlaváč je obžalován i z pomoci k trestnému činu přijímání úplatku, neboť v jednom případě měl hrát roli prostředníka.

Policie zahájila kvůli uplácení trestní stíhání v případech Viktorie Žižkov, Opavy, Vítkovic a Liberce, vyšetřování se však protahuje. "Stále probíhá vyšetřování, ukončeno by mohlo být zhruba v horizontu jednoho až dvou měsíců. Důkazů proto všem obviněným je přitom dost, většinou jde o odposlechy telefonních hovorů," řekl Právu např. liberecký státní zástupce Martin Tvrdík.

"Policie ve vyšetřování intenzívně pokračuje, žádné další informace však nebudeme sdělovat," řekla před časem Právu tisková mluvčí Úvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jana Šedivá. Kriminalisté prověřují podezření na uplácení i v klubech Jablonce, Teplic, pražské Sparty, druholigového Mostu a třetiligového HFK Olomouc.

Reklama

Související témata: